V Číně se otrávila olovem dvacítka dětí

Peking – Nejméně 24 dětí ve věku od devíti měsíců do 16 let bylo hospitalizováno ve východní Číně kvůli otravě olovem. Všechny jsou z vesnice ležící v blízkosti dvou továren na baterie v provincii An-chuej. Testy prokázaly zvýšenou hladinu olova u nejméně 200 místních dětí a stav 24 z nich vyžadoval jejich převezení do nemocnice. U některých bylo zjištěno 330,9 mikrogramu olova na litr krve; už sto mikrogramů na litr přitom podle lékařů může poškodit vývoj mozku u dětí.

„Do této chvíle je těch, kteří přišli na prohlídku dobrovolně a nebo je poslaly místní úřady, víc než 200. Z nich 24 jsou vážné případy, které jsme si v nemocnici nechali. Čekáme, že k nim brzy přibudou další,“ říká lékař Chua Šan.

Otrava olovem může způsobit poruchy zažívání a poškodit nervový a reprodukční systém. Postižení trpí bolestmi břicha, chudokrevností a trápí je časté křeče. U jednoho z hospitalizovaných dětí diagnostikovali lékaři skoro 331 mikrogramů olova na litr krve. „Bolel ho žaludek a měl závratě. Oproti loňskému roku taky úplně změnil stravovací návyky,“ popisuje matka dítěte s podezřením na otravu olovem.

V Číně se děti otrávily olovem (zdroj: ČT24)

Úřady provoz obou továren zastavily. Oba podniky stojí jen přes ulici od obytných domů, což odporuje čínským nařízením, podle nichž továrny na baterie nesmějí být blíž než 500 metrů od obytných čtvrtí. Ze zprávy agentury Nová Čína není jasné, jak dlouho továrny fungovaly ani jakým způsobem byly děti působení olova vystaveny.

Čína je největším světovým producentem i spotřebitelem olova, klíčové suroviny pro olověné baterie používané v automobilech či motorkách. Případy otravy olovem se pravidelně objevují po celé zemi jako připomínka toho, jakou daň si znečištění vybírá na zdraví především chudých venkovských obyvatel.

Dítě otrávené olovem
Zdroj: ČT24