Papež odsoudil náboženské pokrytectví

Vatikán – Papež Benedikt XVI. při dnešní mši odsoudil náboženské pokrytectví, útoky namířené proti jednotě církve a rozepře v církevní hierarchii. Sbor kardinálů volících hlavu římskokatolické církve (konkláve) vybere nástupce odcházejícího papeže Benedikta XVI. v týdnu po 15. březnu. Sbor by měl s volbou začít mezi patnáctým a dvacátým dnem po uvolnění papežského úřadu. Na tiskové konferenci oznámil možnosti termínu mluvčí Vatikánu otec Federico Lombardi.

"Konkláve nemůže začít před 15. březnem, můžeme předpokládat, že začne 15.,
16., 17., 18. nebo 19.," uvedl Lombardi. Rozhodnutí o datu konkláve ale prý bude spočívat na kardinálech, kteří se budou scházet ve Vatikánu po formálním odchodu papeže z funkce.

Papež ještě večer odsloužil ku příležitosti Popeleční středy ve Vatikánu mši. „Myslím hlavně na rány vedené proti jednotě církve, rozepře uvnitř církevní hierarchie,“ prohlásil před přítomnými kardinály. Kvůli obrovskému zájmu věřících se mše koná ve vatikánské Svatopetrské bazilice, a ne jako obvykle v chrámu svaté Sabiny na římském Aventinu. 

Papež narazil v proslovu také na církevní skandály. Kritizoval přitom nesoulad v tvrzení těch, kteří jsou ochotni „trhat vlastní roucha kvůli skandálům a nespravedlnostem páchaným jinými“, ale nejsou „připraveni jednat podle vlastního srdce a svědomí“.

Papež Benedikt XVI. při mši
Zdroj: ISIFA/EPA/ALESSANDRO BIANCHI

Papež vystoupil a strhl se aplaus

Vůbec poprvé dnes od oznámení rezignace vystoupil Benedikt XVI. na veřejnosti. Na generální audienci ve Vatikánu prohlásil, že se pontifikátu vzdává pro dobro církve. Na generální audienci se do vatikánské auly Pavla VI. sešlo 3,5 tisíce lidí. Jde o jedno z posledních setkání veřejnosti s papežem, který svůj odchod oznámil při pondělní schůzce svého poradního sboru (konzistoře). Tehdy hovořil o tíze stáří a nedostatku sil pro výkon papežského úřadu.

Lidé před příchodem papeže tleskali a provolávali jeho jméno. Při jeho příchodu ho pak v aule přivítali potleskem a tleskat opět začali hned vzápětí při jeho prvních slovech. Benedikt nato musel svou promluvu přerušit.

Odcházím pro dobro církve, zopakoval Benedikt

Odcházející papež v úvodu audience italsky zopakoval, co řekl v pondělí kardinálům v latině, totiž že nemá dost sil k pokračování ve funkci. „Učinil jsem tak naprosto svobodně a pro dobro církve,“ prohlásil o svém historickém kroku. Uvedl, že si je vědom závažnosti svého rozhodnutí, stejně tak si ale uvědomuje, že již dále nemůže působit v úřadu „se silou, kterou to vyžaduje“. Věřící vyzval, aby se nepřestali modlit za něj, za církev a za budoucího papeže.

Italský tisk spekuluje o tom, že papež sice zvažoval své rozhodnutí s velikým předstihem, ovšem původně zamýšlel opustit úřad s okamžitou platností. Na naléhání některých svých blízkých, kterým se svěřil se svým záměrem, ale nakonec opuštění papežského stolce oznámil s předstihem několika týdnů.