Írán zrychluje v obohacování uranu

Teherán – Od ledna začal Írán v hlavním jaderném centru v Natanzu instalovat centrifugy nové generace umožňující dvakrát až třikrát rychleji obohacovat uran. Íránské agentuře ISNA to dnes řekl šéf íránského jaderného programu Ferejdún Abbásí Davání. Írán se se zástupci Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) na jednání v Teheránu dohodl na některých sporných bodech týkajících se jeho jaderného programu a na tom, že se vyjednávači znovu sejdou.

Očekávaný a Íránem předem ohlášený záměr modernizace jaderného programu potvrdil v den, kdy se v Teheránu delegace expertů Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) znovu snaží dojednat s Íránem dohodu, která by jim umožnila prověřit případnou vojenskou dimenzi programu.

Jejich třetí návštěva v Íránu za tři měsíce a osmá za poslední rok se uskutečňuje den poté, kdy americký prezident Barack Obama vyzval Teherán k rozhovorům s cílem nalézt diplomatické řešení a zároveň Teherán varoval, že USA „učiní všechno, co bude nutné, abychom jim znemožnili získat jadernou zbraň.“

Íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád: „Výhradní práva Íránu musejí být respektována, stejně jako musejí být respektovány zákony a dohody mezi Íránem a agenturou (MAAE).“

Írán v minulých kolech a ani dnes neustoupil v otázce obohacování uranu ani ve zpřístupnění některých jaderných zařízení. Íránský zástupce při MAAE Alí Asghar Soltaníja k dnešním teheránskému jednání řekl, že se podařilo „odstranit některé spory a shodnout se na několika bodech a že obě strany souhlasily s tím, že na příštím setkání proberou nové návrhy vzešlé z dnešních rozhovorů“.

Představitelé MAAE se už rok snaží vyjednat s Teheránem takzvanou strukturovanou dohodu, která by jim poskytla přístup k íránským činitelům, dokumentům a jaderným zařízením. Prioritou MAAE je přitom získat přístup do vojenského komplexu Parčin, kde Írán podle podezření MAAE provádí testy související s vývojem jaderné zbraně. Rezoluce rady guvernérů MAAE z roku 2011 požaduje bezpodmínečné a úplné vysvětlení všech sporných bodů íránského jaderného programu.

Publicista Teodor Marjanovič o íránském jaderném programu (zdroj: ČT24)