Slovenský parlament přerušil jednání o obžalobě prezidenta

Bratislava - Slovenský parlament už po hodině jednání přerušil schůzi, na které začal jednat o návrhu na podání obžaloby na prezidenta Ivana Gašparoviče za údajné porušení ústavy. Obžalobu hlavy státu se v parlamentu pokusili prosadit slovenští opoziční poslanci, podle nichž prezident překročil své pravomoci tím, že rok a půl nejmenoval parlamentem zvoleného generálního prokurátora Jozefa Čentéše do funkce. Jejich šance na úspěch je ale prakticky mizivá, neboť návrh už dopředu odmítli poslanci vládní strany Směr-SD premiéra Roberta Fica, která disponuje v parlamentu pohodlnou většinou.

„Prezident (nejmenováním Čentéše) nezajistil řádné fungování ústavních orgánů a překročil své pravomoci,“ řekl opoziční poslanec Martin Poliačik, který ve sněmovně předložil návrh na obžalobu prezidenta.

Předseda sněmovny a místopředseda Směru-SD Pavol Paška označil iniciativu opozice za nesmyslnou. „Je to politický zásah do fungování našeho demokratického systému,“ tvrdil. Vzápětí poslanci Směru-SD z jednacího sálu odešli. Předsedající Ján Figeľ z opozičního KDH pak schůzi přerušil. Poslanci budou v jednání o návrhu obžalovat hlavu státu pokračovat 12. března.

Čentéše šéfem prokuratury zvolil parlament v roce 2011 za minulé vlády, kterou tvořily strany současné opozice. Podle ústavy generálního prokurátora jmenuje prezident. Gašparovič to v případě Čentéše neučinil, což zdůvodnil kontroverzními okolnostmi volby. Tu provázely třenice uvnitř tehdejší vládní koalice a dosud nepotvrzená podezření o kupování hlasů. Prezident připomněl také údajné selhání Čentéše, který omylem skartoval přepis výslechu jednoho poslance.

Představitelé opozice tvrdili, že odmítnutím Čentéše jedná Gašparovič ve prospěch vládního Směru-SD, který by do čela prokuratury mohl zvolit svého kandidáta. Sociální demokraté podporovali Gašparoviče v přímých prezidentských volbách v roce 2009, kdy Gašparovič obhájil úřad na druhé pětileté funkční období.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)

Ve dvacetileté historii samostatného Slovenska dosud žádný prezident nečelil v parlamentu návrhu na obžalobu z úmyslného porušení ústavy. Podmínkou pro její předložení ústavnímu soudu, který by o obžalobě Gašparoviče rozhodoval, je souhlas alespoň 90 poslanců ze 150členné Národní rady. Tolik hlasů opozice nemá, naopak vládní Směr-SD disponuje v parlamentu pohodlnou většinou.

Slovenská generální prokuratura je bez svého šéfa už dva roky. Generální prokurátor má silné pravomoci, například v trestním řízení obvykle může měnit rozhodnutí ostatních prokurátorů.