Církev ruinují vyrovnání s oběťmi zneužívání

New York – Už osmá americká diecéze vyhlásila bankrot. Důvodem jsou velké výdaje na odškodné, které musí platit obětem sexuálního zneužívání kněžími. Vedení wisconsinské diecéze dnes oznámilo, že náklady na vyrovnání překračují jeho rozpočtové možnosti.

„Bankrot je dramatické opatření, které ale nabízí možnost nového startu,“ sdělil ve zvláštním videoposelství věřícím wisconsinský arcibiskup Jerome Listecki. Na kompenzacích už diecéze obětem vyplatila 29 milionů dolarů (v přepočtu 545 milionů korun). V rámci insolventního řízení musí diecéze zavřít některé své nemocnice a předškolní zařízení.

Ústřední postavou sexuálních skandálů ve státě Wisconsin je duchovní Lawrence Murphy. Ten je nařčen ze sexuálního zneužívání více než 200 chlapců ve škole pro neslyšící děti. Aféra vyvolala velkou pozornost, protože se vyskytly spekulace, že budoucí papež Benedikt XVI., který v té době stál v čele Kongregace pro nauku víry, odmítl Murphyho potrestat. Jedna z obětí proto podala loni u amerických soudů na papeže a Vatikán žalobu.

Kvůli pedofilním skandálům se dostala katolická církev v USA do hluboké krize. Od roku 2002 už bankrot vyhlásilo sedm diecézí. Ochranu před věřiteli před čtyřmi lety musela vyhledat například největší katolická diecéze v San Diegu, která řešila 150 kriminálních případů.

Případ duchovního Lawrence Murphyho

Lawrence Murphy V letech 1950-74 pracoval v prestižní škole pro neslyšící děti, kde měl zneužít až 200 hluchých chlapců. Murphy nebyl nikdy souzen ani církevně potrestán. Byl tiše přeložen do jiné diecéze, kde žil dalších 24 let mezi dětmi ve školách a nápravných zařízeních. Zemřel v roce 1998.

V roce 1996 arcibiskup v Milwaukee Rembert Weakland poslal kardinálu Ratzingerovi jako tehdejšímu šéfovi Kongregace pro nauku víry dva dopisy o Murphyho případu, ale nedočkal se odpovědi. Když byl zahájen proti arcibiskupovi Murphymu tajný církevní proces, který ho měl zbavit kněžského úřadu, Vatikán nakonec jednání zastavil.