Konkláve začne možná už 1. března

Řím - Mluvčí Vatikánu nevyloučil možnost, že nový papež by mohl být volen již 1. března, den po odchodu Benedikta XVI. z čela katolické církve. Oficiální rozhodnutí zatím nepadlo. Benedikt XVI. v pondělí šokoval oznámením, že kvůli vysokému věku a ubývajícím silám odejde k 28. únoru z úřadu. Jedná se o historicky neobvyklý krok, papež z úřadu za života neodcházel po staletí.

Vatikánský mluvčí Federico Lombardi připustil, že pravidla pro svolání konkláve mohou být interpretována různě s ohledem na fakt, že Benedikt XVI. se rozhodl sám rezignovat. V případě, že budou ve Vatikánu kardinálové, volba by mohla začít ještě před 15. březnem, což byl původní předpokládaný termín pro začátek volby.

Konkláve běžně začíná 15 až 20 dnů po uprázdnění papežského stolce. Tato lhůta má sloužit tomu, aby členové konkláve, kardinálové působící v různých částech světa, měli čas dorazit do Vatikánu.

Benedikt XVI. při mši
Zdroj: ISIFA/EPA/CLAUDIO PERI

„Tentokráte je situace poněkud odlišná,“ poznamenal Lombardi. Lhůta brala ohled na to, že úřad se uvolnil nečekaně, v důsledku papežova úmrtí. Nyní však Benedikt XVI. již 11. února oznámil, že se funkce vzdá 28. února. Všichni členové konkláve - tedy kardinálové mladší osmdesáti let - tak mají dostatek času na cestu do Vatikánu. Pokud se všichni sejdou, nemělo by smysl déle vyčkávat a bylo by možno zvážit, zda si pravidla nelze vyložit trochu jinak.

Lombardi zdůraznil, že „tuto otázku nastolilo několik kardinálů“, a tak „je možné, že naše úřady se připravují na možnost uspořádat volbu první den po uvolnění stolce“. Ale žádné rozhodnutí ještě nepadlo, a tak je docela dobře možné, že konkláve se sejde 15. či až 20. března. Stačí, aby se jediný z kardinálů nemohl dostavit včas.

Konkláve 117 kardinálů oprávněných volit papeže bude tradičně zasedat za zavřenými dveřmi v Sixtinské kapli.

Odstupující Benedikt XVI. se podle mluvčího Lombardiho po odchodu z Vatikánu asi na dva měsíce usadí v papežské letní rezidenci Castel Gandolfo, než bude připraven jeho nový příbytek v jednom z rekonstruovaných vatikánských klášterů.

Do papežské rezidence vzdálené jen 30 kilometrů od Říma se vypraví jako už Joseph Ratzinger hned 28. února večer. „Všichni místní by byli velice šťastní a pyšní, kdyby se tu Svatý otec rozhodl zůstat napořád. Víme ale, že před sebou bude mít ještě hodně práce,“ říká bývalý starosta Castel Gandolfa Maurizio Colacchi.

Benedikt XVI. v Castel Gandolfu
Zdroj: AGF s.r.l./Rex Features/ISIFA

Vatikán zajistí bývalému papeži soukromí i bezpečí

Benediktovo rozhodnutí setrvat ve Vatikánu i po své rezignaci mu podle právníků a církevních zdrojů zajistí nejen soukromí a bezpečí, ale také právní ochranu před případnými žalobami v souvislosti s církevními skandály okolo sexuálních zneužití. „Musí zůstat ve Vatikánu, je to naprosto nezbytné, jinak by byl bezbranný,“ uvedl jeden z vatikánských představitelů.

Zatímco vatikánská policie již dobře zná zvyky hlavy státu, všude jinde by zajištění bezpečnosti a soukromí bývalého papeže mohlo představovat velký problém. Kdyby se kupříkladu natrvalo uchýlil do některého kláštera v rodném Německu, místo by se nejspíše stalo cílem davů poutníků. Příštímu papeži, zvláště pokud by to byl reformátor, by nemuselo být příjemné, že se konzervativci chodí klanět jeho předchůdci.

Možná klíčovou roli v rozhodování o bydlišti sehrála obava, že by bývalý papež mohl v budoucnu čelit žalobám kvůli sexuálním skandálům katolické církve. I po odstoupení si Benedikt zachová vatikánské bydliště a občanství, a tím i imunitu v okolním Římě a Itálii podle ustanovení lateránských dohod.

Již v roce 2010 jedna žaloba zmiňovala Benedikta, protože prý v roce 1995 nezasáhl proti duchovnímu zneužívajícímu chlapce ve škole pro postižené v USA. Žalobu ale soud loni zamítl, což Vatikán přijal jako své velké vítězství dokazující, že nenese odpovědnost za prohřešky jednotlivých kněží.

Další otazník - jaké roucho oblékne bývalý papež?

Odstupující papež už sám naznačil, že se chce uchýlit do ústraní. Před sebou má ještě hodně neznámých. Odborníci na církevní právo zatím nerozhodli o jeho budoucím postavení. Neví ani, jestli bude dál nosit bílé roucho papeže, rudý oděv kardinálů, nebo černou jako běžný kněz.