Mezinárodní trestní tribunál by měl začít soudit Sýrii

Damašek - Podle vyšetřovatelů lidských práv OSN by se měl třestní tribunál v Haagu začít zabývat válečnými zočiny páchanými v Sýrii. OSN ve své zprávě uvedla, že se válečných zločinů dopouští jak vládní jednotky, tak opoziční bojovníci. Do bojů v Sýrii nově zasáhli i členové libanonského Hizballáhu.

Vládní i povstalecké jednotky se podle vyšetřovatelů OSN dopustily válečných zločinů. Představitelé režimu i oddíly opozice, které za těmito zločiny stojí, byli identifikováni. Skupina OSN vedená Brazilcem Sergiem Pinheirem proto vyzvala Radu bezpečnosti, aby pomohla osoby odpovědné za tyto zločiny dostat před Mezinárodní trestní soud (ICC).

Zpráva vyšetřovatelů světové organizace vychází z informací získaných v minulém půlroce na základě 445 rozhovorů s oběťmi nebo svědky zločinů. „ICC je vhodnou institucí… mohl by okamžitě začít vyšetřovat osoby podezřelé ze závažných zločinů,“ uvádí se ve zprávě skupiny OSN.

Syrská vládní vojska se podle ní dopouštějí masového vraždění, bombardování měst, pekáren i pohřebních průvodů, aby mezi obyvatelstvem vyvolala strach. Velké ztráty mezi civilisty prý ale způsobují také odstřelovači z řad povstalců, k jejichž praktikám patří i únosy.

Podle odhadů si dvouletý syrský konflikt vyžádal na 70 000 obětí. Boje se nyní odehrávají hlavně kolem Aleppa a také na předměstích Damašku.

Ilustrační foto
Zdroj: ISIFA/Sipa USA/Sebastiano Tomada

Do bojů se zapojil Hizballáh

Do Sýrie se v minulých 24 hodinách přesunulo až tisíc bojovníků libanonského šíitského Hizballáhu, sdělil mluvčí opoziční Syrské svobodné armády (FSA), která bojuje proti režimu v Damašku. Už dříve se objevovaly zprávy, že šíitský Írán se snaží se spojenci, k nimž Hizblaláh patří, zajistit své zájmy v Sýrii pro případ pádu vlády prezidenta Bašára Asada.

Podle zdrojů z opozice se muži Hizballáhu zapojují do bojů po boku vládních jednotek a od soboty jich nejméně 14 padlo na syrské straně hranice s Libanonem. „Je to koordinovaná pozemní invaze. Hizballáh proti nám zahájil válku,“ sdělil mluvčí FSA Luaj Mikdád.

Bojovníci Hizballáhu mají podle něj pod kontrolou osm vesnic v okolí syrského Homsu. FSA vyzvala obyvatele syrských pohraničních vesnic, aby odešli do bezpečí. Mikdád řekl, že Hizballáh bojuje „proti civilistům v koordinaci s Asadovou vládou, která nebombarduje ty oblasti, v nichž jsou bojovníci Hizballáhu přítomni“. Zapojení Hizballáhu do konfliktu potvrdila i syrská opoziční koalice.

Jednání na půdě OSN?

Její šéf Muáz Chatíb už před několika týdny vyzval Asadovu vládu k jednání o řešení krize. Zatím na to reagoval jeden ze syrských ministrů, který chce začít rokovat v Ženevě.

V neděli vyzval obě strany k vyjednávání zmocněnec OSN pro Sýrii Lachdar Brahímí. Řekl, že vhodné by bylo začít na půdě OSN, i když přesné místo neurčil. Damašek by podle něj měl vyslat „přijatelnou delegaci“. Chatíb by nejraději na protější straně stolu viděl viceprezidenta Farúka Šará a zaručil už, že v případě, že se Damašek bude ochoten dohodnout na politickém řešení, dostane Asad možnost odchodu do exilu. Syrský prezident ale v minulosti ujistil, že hodlá v Sýrii zůstat.