Černá je krásná – nechte ji tak!

Dakar – V Senegalu vzniklo hnutí odrazující ženy od bělení kůže. Snaží se nejen přesvědčit veřejnost, že „černá je krásná“, ale také varovat před zdravotními následky, které bělení kůže může mít. Jde o reakci na reklamy, jež loni v Dakaru začaly propagovat kosmetický krém Khess Petch („celá bílá“ v místním jazyce wolof). Billboardy slibují „výsledky během 15 dní“ a ukazují fotografii mladé ženy, která se z černé dobrala bílé pleti s pomocí depigmentace, jíž se místně říká kheessal.

Do kampaně Nuul Kukk („celá černá“), která běží také on-line a má vlastní webovou stránku, účet na Twitteru i na Facebooku, se zapojily místní hvězdy včetně rappera Keytiho či bojovnice za práva žen Kine Fatim Diopové.

Účastnice protestní kampaně rozvěsily v senegalském hlavním městě své vlastní plakáty, ukazující hrdé černošské ženy. Nafotil je zdarma módní fotograf Stephane Tourne a rovněž bez nároku na odměnu je vytvořili pracovníci v reklamním průmyslu. Kampaň podporuje také dermatoložka Fatimata Lyová, která proti bělení bojuje už deset let. Podle ní jde o problém veřejného zdraví, protože „v celkové populaci 67 ze 100 žen praktikuje umělou depigmentaci“. Používané produkty snižují podle ní schopnost těla chránit se proti různým infekcím a také mají širší dopad na zdraví, neboť mohou způsobit cukrovku či vysoký krevní tlak.

Zesvětlovací krémy, mléka a gely obsahují látky určené pro léčebné účely, jako jsou kortikosteroidy, a měly by být výhradě předepisovány lékařem. „Bohužel jsou k mání všude na senegalském trhu a s cenami v přepočtu od jednoho do 1,5 eura (asi 25 až 38 korun) jsou také velmi dostupné,“ dodala Lyová.

Fenomén zesvětlování kůže existuje v několika zemích subsaharské Afriky. V Senegalu je převážně záležitostí žen, i když u mužů ho lze najít u některých specifických skupin, jako jsou umělci.