Bulharské napětí kvůli elektřině: Vláda končí

Sofia – Bulharská vláda v čele s premiérem Bojkem Borisovem podala demisi. Premiér to oznámil v sofijském parlamentu. Odchod vlády vyvolaly masové protesty proti vysokým cenám elektřiny; v noci na dnešek při nich policie v několika městech zadržela 25 lidí, ve Varně se pokusil o sebevraždu upálením už druhý muž. Nebudu vládnout v zemi, kde policie mlátí lidi, vysvětlil premiér. Před parlamentem se naopak sešlo několik stovek lidí, kteří přišli vyjádřit podporu odcházejícímu premiérovi Bojku Borisovovi.

V Bulharsku se tak opakuje krizová situace z roku 1997, kdy musela tehdejší socialistická vláda odstoupit po vlně protestů vyvolané bankovní krizí a hyperinflací.

Jen v Sofii bylo v noci při srážkách s policií zraněno 15 lidí. Média informují o demonstracích i v dalších městech, hlavně v Burgasu, Varně, Blagoevgradu, Ruse a Veliko Tarnovo. Demonstranty přivedla do ulic vysoká cena za elektřinu, kterou místní komentátoři vzhledem k nejnižší platové úrovni v zemích Evropské unie označují za „šokující“. Mezi požadavky rozhořčených davů zaznívala i demise středopravého Borisovova kabinetu.

Ve Varně na východě Bulharska se pokusil o sebevraždu muž, který se před budovou radnice polil benzinem a zapálil. Do nemocnice byl dopraven s popáleninami na 80 procentech těla. Bezprostřední motiv jeho činu není znám. V pondělí stejným způsobem ve městě Veliko Tarnovo zahynul mladík, který byl podle policie psychicky nemocný.

Premiér Borisov: Dostali jsme moc od lidu, teď mu ji vracíme

Do budovy parlamentu se ráno dostavil celý kabinet. Poslanci měli původně hlasovat o vládních změnách, jež Borisov počátkem týdne ohlásil ve snaze uklidnit demonstranty. Z funkce ministra financí a vicepremiéra premiér již v pondělí odvolal Simeona Ďankova. „Nechci být svědkem krveprolití v ulicích, nehodlám přihlížet, jak budovu parlamentu ohrazují ostnatým drátem“ řekl premiér poslancům. „Stát potřebuje novou dávku důvěry, o směrování vlády rozhoduje lid,“ uvedl. Dodal, že z tohoto důvodu se vláda rozhodla odstoupit.

„Dostali jsme moc od lidu, nyní ji lidu vracíme,“ řekl Borisov v emotivním projevu. „Za poslední čtyři roky jsme usilovali o to nejlepší pro naší zemi, každá kapka krve je ale pro nás ostudou,“ řekl premiér - bývalý tělesný strážce někdejšího komunistického diktátora Todora Živkova. „Včera jsme udělali maximum, abychom vyhověli požadavkům protestujících. Dnes už jim tedy vláda prakticky nemůže nijak víc pomoci,“ dodal Borisov, který přitom ještě v úterý bojovně prohlašoval, že bude „bojovat až do konce“. Tvrdil, že odchod vlády by se za nynějších okolností rovnal katastrofě.

Členy Borisovovy vlády podle sofijského rozhlasu zpráva o odstoupení kabinetu překvapila, mnozí o rozhodnutí premiéra předem nic nevěděli. Podle agentury Focus se impulzivní Borisov rozhodl pod tlakem emocí. K chaotické situaci přispěl i exministr financí Ďankov, který z vlády odešel v pondělí. Oznámil, že v kabinetu zůstává a svůj resort bude řídit dál.

Podle bulharské ústavy musí o rezignaci vlády hlasovat parlament; jeho předsedkyně Cecka Cačevová oznámila, že hlasování je plánováno na čtvrtek. Teprve pak je demise platná a může ji přijmout prezident republiky, který pověří konkrétního politika sestavením nové vlády. Jestliže zákonodárný sbor vládu nepotvrdí, má prezident právo jmenovat úřednický kabinet, který do tří měsíců připraví nové volby.

Budou předčasné volby?

V parlamentu se po oznámení demise rozhořela debata o dalším politickém postupu. Borisov prohlásil, že v příští vládě, která by měla zemi řídit do nových voleb, jeho strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) zastoupena nebude a nezúčastní se ani jednání o složení úřednického kabinetu. „Můžete si odhlasovat, co chcete,“ obrátil se odstupující premiér na opoziční poslance. „Chce-li bulharský národ, aby mu vládla ulice, ať se tak stane,“ uvedl.

Vláda zůstane ve funkci do zvolení nového kabinetu. Původní a zatím stále platný termín parlamentních voleb je 7. července, předčasné volby by se mohly konat v dubnu nebo v květnu.

V souvislosti s hospodářskou krizí a úspornými balíčky v poslední době padly kromě Bulharska také vlády v Irsku (Brian Cowen) , Portugalsku (José Sócrates), Slovinsku (Borut Pahor), na Slovensku (Iveta Radičová), v Řecku (Jorgos Papandreu), Itálii (Silvio Berlusconi), Španělsku (José Luis Zapatero), Rumunsku (Mihai Ungureanu) a Nizozemsku (Mark Rutte).

Parlamentní frakce Hnutí za práva a svobody (DPS), strany zastupující tureckou a muslimskou menšinu, dala najevo, že trvá na co nejrychlejších předčasných volbách, k nimž by zemi měla dovést úřednická vláda jmenovaná prezidentem. Bulharské opoziční strany, zejména socialisté, požadovaly předčasné volby po celou dobu nynějších nepokojů. 

Předčasné volby jsou zapotřebí, protože žádná vláda zvolená tímto parlamentem nedokáže prosazovat normální politiku,„ řekl dnes šéf socialistů Sergej Stanišev. Rezignaci Borisovova vládního týmu označil za “zoufalý a panický čin". Vláda podle Staniševa přivedla zemi na pokraj občanské války.

Prezident Rosen Plevneliev zatím vládní krizi nekomentoval. Odvolal ale plánovanou návštěvu Vietnamu a zrušil veškerá jednání dohodnutá na tento týden. Ve čtvrtek má promluvit k veřejnosti.

ČEZ Bulgaria
Zdroj: ČT24

Bulharsko zvýšilo o 13 procent ceny elektřiny už loni v červenci, ale domácnosti změnu začaly tíživě pociťovat až nyní, během zvýšeného odběru v zimním období. Borisovovo úterní rozhodnutí snížit ceny za odběr o osm procent mohlo podle analytiků situaci jen krátkodobě uklidnit, ale tíživou situaci s vysokou nezaměstnaností a nízkými příjmy obyvatel změnit nemohlo. 

Odchod kabinetu je reakcí na masové demonstrace vyvolané vysokými cenami za odběr elektrické energie, jejichž terčem je i bulharská pobočka české energetické firmy ČEZ. Úřady tvrdí, že ČEZ dělal chyby v zadávání zákázek; rozdával prý až 80 procent z nich firmám napojeným na ČEZ - bez výběrového řízení a podepsaných kontraktů. Právě v odstupujícím premiérovi měl ČEZ Bulgaria velkého kritika. Bulharský regulační úřad ale dnes na tiskové konferenci v Sofii zmírnil úterní premiérovo prohlášení o chystaném odebrání licence ČEZu. Úřad zatím zkoumá rozsah případných pochybení. Proces směřující k odebrání licence byl nicméně zahájen. Slyšení zástupců ČEZ se uskuteční v půli dubna.