Egyptští policisté si mohou nechat narůst vousy

Káhira - Egyptští policisté si mohou nechat narůst vousy. Rozhodl o tom egyptský správní soud, který tím ukončil desítky let starý zvyk, podle něhož se strážci zákona měli zdržet nošení vousů, které jsou zde považovány za projev muslimské zbožnosti.

Za vlády egyptského prezidenta Husního Mubaraka, kterého svrhlo předloňské povstání, policie potlačovala islamistické skupiny, které Mubarak chápal jako nepřátele státu. Nošení vousů tehdy Egypťany vylučovalo z vyšších vládních postů.

Ministerstvo vnitra v únoru postavilo mimo službu desítky policistů, kteří nepsané pravidlo z Mubarakovy éry nerespektovali. Káhirský vrchní správní soud však žádost úřadu o jejich suspendování zamítl. „Soud rozhodl…, že policisté mají právo nechat si narůst vousy,“ řekl soudce Máhir abú Ánín. Soudci tak podpořili dřívější závěr soudu nižší instance a verdikt je konečný.

Vousy nosí Egypťané z různých společenských vrstev nebo politických skupin. Náboženští činitelé však prosazovali ukončení nepsaného zákazu pro zbožné policisty, kteří tak chtějí napodobit muslimského proroka Mohameda.

Po Mubarakově svržení v únoru 2011 islamisté v Egyptě posílili. Dnešní rozhodnutí soudu by mohlo vyvolat další obavy mezi menšinovými křesťany nebo liberálními muslimy, kteří se obávají, že islamisté mohou chtít vnucovat své zvyky společnosti. Liberální opozice nedávno vyjádřila znepokojení nad možným omezováním svobod v souvislosti s plánem úřadů zakázat prodej alkoholu v nových rezidenčních čtvrtích na okraji Káhiry i v jiných městech. Islamistická vláda to zdůvodňuje mimo jiné snahou o zajištění bezpečnosti žen, které prý opilí muži napadají.