V Pákistánu zastřelili nejvyššího politika od atentátu na Bhuttovou

Islámábád - Na tržišti v Islámábádu byl dnes zavražděn guvernér nejlidnatější pákistánské provincie Paňdžáb Salmán Tasír. Předního politika zastřelil člen jeho vlastní elitní ochranky, když vystupoval z auta. Při incidentu bylo zraněno dalších pět lidí poté, co ostatní členové ochranky opětovali střelbu. Útočník byl zatčen, motivem atentátu bylo podle vyšetřovatelů Tasírovo vystupování proti kontroverznímu zákonu o rouhání, jehož používání prosazují radikální pákistánští muslimové.

Tasír je nejvyšším politickým činitelem zavražděným od atentátu na bývalou pákistánskou premiérku Bénazír Bhuttovou v roce 2007. Byl členem Pákistánské lidové strany a blízkým spolupracovníkem prezidenta Ásifa Alího Zardárího, který je vdovcem po Bhuttové. Tasír se angažoval v několika politických kauzách. Otevřeně se vyjádřil například proti kontroverznímu zákonu o rouhání, prosazovanému některými islamisty.

Poradce pákistánského prezidenta Farahnaz Ispahání:

„Tasír byl po Bénazír Bhuttové jedním z nejodvážnějších bojovníků za práva žen a náboženských menšin.“

Ač vláda slíbila, že nařízení nezruší, svolali imámové na přelomu roku demonstrace po celé zemi. Ochránci lidských práv tvrdí, že zákon muslimové zneužívají proti náboženským menšinám. Mezinárodní pozornost přitáhl případ křesťanky, která byla v listopadu odsouzená k smrti za to, že údajně očernila proroka Mohameda. Proti hrdelnímu trestu pro pětačtyřicetiletou Asii Bibiovou protestoval mimo jiné i papež Benedikt XVI.

Tasír patřil mezi přední politiky, jeho smrt Pákistán zrovna teď tvrdě zasáhne. Premiér Júsuf Ráza Gílání sice popírá, že by země procházela krizí, jeho vláda ale ztratila většinu v parlamentu, když do opozice odešel vlivný koaliční partner. Pokud se Gílánímu nepodaří najít nového spojence, hrozí předčasné volby.

Jednal atentátník na vlastní pěst?

Podle ministra vnitra Rahmána Málika se útočník vyšetřovatelům přiznal, že Tasíra zavraždil kvůli jeho vystupování proti zákonu o rouhání. Zatím ale není jasné, zda jednal na svůj vlastní popud, nebo jej k činu někdo navedl. Členové pákistánské vlády včetně Gíláního útok odsoudili a kabinet poté vyhlásil tři dny státního smutku.