Silicon Valley bojuje o svou budoucnost

Washington - Ve Washingtonu právě vrcholí jedna důležitá obchodní bitva. Šéfové firem na moderní technologie z kalifornského Silicon Valley lobbují za možnost zaměstnávat víc cizinců. Podle současných pravidel totiž musí mnozí i vysoce kvalifikovaní lidé ze zahraničí čekat na povolení i několik let. Slavné údolí ale kromě toho čeká i další boj o budoucnost - tentokrát s potenciální texaskou konkurencí.

Silicon Valley může být sice americkým technologickým zázrakem, ale bez přílivu zahraničních mozků by bylo jen obyčejnou průmyslovou zónou. Čtyřicet a možná až padesát procent místních společností má alespoň jednoho zakladatele, který se narodil v zahraničí, upřesňuje novinářka Lauren Heplerová.

Také Vivek Wadhwa přišel do Ameriky před třiceti lety z Indie. Podnikatel a univerzitní profesor vybudoval softwarovou firmu s obratem 120 milionů dolarů a nyní se stal jedním z nejhlasitějších bojovníků za to, aby vláda vyšla vstříc zahraničním talentům. „Musíte jen zvýšit počet víz a pracovních povolení a problém se vyřeší sám. Všichni z celého světa sem stále chtějí přijít. Ať už jde o podnikatele z Česka, Španělska, Indie nebo Číny - všichni sem pořád chtějí,“ říká.

Studenti pod jeho vedením zdokonalují 3D tiskárny, díky nimž si budou například řidiči moci sami vyrobit náhradní díly do auta. Na cizincích, jako byl kdysi Wadhwa, stojí úspěch kalifornského údolí, které řídí celý počítačový svět.

Reportáž Martina Řezníčka (zdroj: ČT24)

I kdyby se ale Silicon Valley a Kalifornie dokázaly s nedostatkem přistěhovalců vypořádat, čeká je další bitva o budoucnost - tentokrát nikoliv ze strany světové konkurence, která je přirozeně čím dál silnější. Útok přichází přímo zevnitř Spojených států, říká zpravodaj ČT Martin Řezníček. Texaský guvernér Rick Perry totiž tvrdí, že na západním pobřeží vládne byrokracie - kalifornské údolí by rád přestěhoval na texaské pláně a láká k tomu i spotem.

V garáži pánů Hewletta a Packarda kdysi fenomén Silicon Valley vznikl a počítačoví giganti teď bojují o to, aby se jednou podobné muzeum nestalo z celého údolí.