Egypťané zamíří k urnám od 27. dubna do června

Káhira - Parlamentní volby v Egyptě se podle dekretu prezidenta Muhammada Mursího začnou konat 27. dubna a skončí v červnu. Mursí v něm také oznámil, že nový parlament se sejde 6. července. Už dříve řekl Mursího právní poradce Muhammad Gadallá, že parlamentní volby se budou konat koncem dubna a budou mít čtyři etapy. Důvodem tohoto rozfázování voleb je nedostatek dohlížitelů na průběh hlasování.

Hlava státu a vlivné Muslimské bratrstvo si od voleb slibují, že ukončí neklidné období politické transformace po protivládní revoltě před dvěma lety. V zemi totiž panují hluboké rozpory mezi islamistickými stranami, které po svržení Husního Mubaraka v únoru 2011 ovládly politickou scénu, a sekulárnější opozicí, která se snaží organizovat svou činnost.

Ve třech etapách se konaly i dosud poslední parlamentní volby v zemi. Zástupce v dolní komoře parlamentu, Lidovém shromáždění, Egypťané volili od konce listopadu 2011 do ledna následujícího roku a dvoukolové volby do horní komory skončily o měsíc později. Vyhráli je islamisté v čele s politickou odnoží Muslimského bratrstva.

Ústavní soud ale v červnu 2012 prohlásil parlament za neústavní a dolní komoru parlamentu nařídil rozpustit. Horní komora, která nepřestala fungovat, bez hlasování přijala změny v návrhu volebního zákona, který mu ústavní soud nedávno vrátil, a otevřela tak cestu Mursímu, aby text ratifikoval a vyhlásil termín voleb.

Proti režimu demonstrovaly stovky lidí

Stovky lidí se dnes na demonstraci v severoegyptském Port Saídu domáhaly spravedlnosti za smrt demonstrantů při lednových střetech s policií. Podle svědků demonstranti skandovali hesla proti islamistickému prezidentu Muhammadu Mursímu. Ve městě již šestý den pokračuje stávka v továrnách a na úřadech.

Při střetech mezi policií a demonstranty v Port Saídu na severovýchodě země v lednu zahynulo nejméně 40 lidí. Nepokoje propukly poté, když soud vynesl 21 rozsudků smrti za podíl na loňských tragických násilnostech na místním fotbalovém stadionu.

Demonstrace v egyptském Port Saídu
Zdroj: ČTK/AP/Nasser Nasser