Kvůli OSN propukla na Haiti cholera. Odškodné ovšem platit nehodlá

New York - OSN odmítla zaplatit odškodnění ve výši stovek milionů dolarů obětem epidemie cholery na Haiti. Podle odborníků zavlekli nemoc na Haiti příslušníci mírové jednotky OSN. Cholerou od října 2010 onemocnělo téměř půl milionu lidí, 7 750 Haiťanů na ni zemřelo.

Bostonská organizace na ochranu lidských práv v listopadu 2011 předložila vedení OSN petici, v níž jménem 5 000 Haiťanů požadovala 100 000 dolarů pro pozůstalé po obětech a nejméně 50 000 dolarů pro přeživší pacienty.

Bostonský Institut pro spravedlnost a demokracii na Haiti (IJDH) vycházel ze závěrů odborníků, že choleru na Haiti přinesli nepálští příslušníci mezinárodních mírových sil. K rozšíření nemoci pak přispělo ničivé zemětřesení z ledna 2010, po kterém se kvůli zničené infrastruktuře zárodky cholery snadno rozšířily.

K tomu, aby se lidé cholerou nenakazili, stačí základní hygienické návyky – pít hygienicky ošetřenou vodu, mýt si ruce a jídlo. „Pro nás je to banalita, ale pro spoustu lidí na Haiti je to nedosažitelná věc a věc, kterou neměli vůbec zažitou,“ popsal redaktor ČT Michal Kubal, který na Haiti o epidemii natáčel.

  • Cholera na Haiti autor: EPA/Orlando Barria, zdroj: Isifa
  • Cholera na Haiti autor: EPA/Orlando Barria, zdroj: Isifa

OSN využila svou imunitu

OSN shledala požadavek na vyplacení kompenzací jako nepřijatelný. Spojené národy se přitom odvolávají na část Úmluvy o výsadách a imunitách Organizace spojených národů hovořící o vyřizování sporů, v nichž jsou mimo jiné účastni činitelé OSN, kteří mají z titulu tohoto svého postavení imunitu.

Mluvčí OSN Martin Nesirky:

„Generální tajemník opakovaně vyjadřuje svou hlubokou soustrast nad utrpením způsobeným epidemií cholery a vyzývá své partnery na Haiti ke spolupráci a zajištění lepší budoucnosti.“

Spojené národy do boje proti smrtelné nemoci v prosinci loňského roku investovaly dvě miliardy dolarů. Ani tato částka ale nezalepí zklamání, které nad postojem OSN vyjádřili ochránci lidských práv. S případem proto chtějí pokračovat k národnímu soudu.