Bulharské protesty slábnou, v neděli to ale zase začne

Sofia – Už jen několik desítek lidí se dnes v Bulharsku zapojilo do protestních demonstrací vyvolaných vysokými životními náklady a nízkými příjmy domácností. Řady demonstrantů prý řídnou kvůli nejednotě a sporům mezi organizátory. Největší protest nespokojených občanů se přitom očekává v neděli, účast by měla být až čtvrtmilionová.

Organizátoři nedělního protestu sestavili seznam požadavků, které budou předloženy ke schválení demonstrantům a měly by se pak stát základem společného postupu bulharských občanských spolků a nevládních organizací. Prezident Rosen Plevnelijev dnes oznámil, že přijal pozvání organizátorů a nedělní akce se osobně zúčastní.

Organizátoři požadují, aby prezident a parlament vyhlásili za neplatné účty za elektřinu počínaje loňským prosincem. Členové energetického regulačního úřadu by měli být uvolněni z funkcí a postaveni před soud. Ve složení úřadu by napříště měla polovina míst patřit „občanům“, což by mělo platit pro všechny státní kontrolní a regulační orgány. Organizátoři požadují zrušení daně z přidané hodnoty na dodávky elektřiny a chtějí, aby byly prošetřeny všechny vládní dohody od roku 2009 včetně privatizačních smluv. V seznamu návrhů se objevuje také požadavek odvolatelnosti poslanců z vůle občanů a zrušení poslanecké imunity. Změny by se měly stát součástí ústavní novely.

Bulhaři ho nazývají svým Janem Palachem

Během demonstrací se ve středu ve Varně pokusil upálit šestatřicetiletý Plamen Goranov. Svým činem chtěl upozornit na zkorumpovaného starostu města, a docílit tak jeho odchodu. Teď leží v nemocnici v kritickém stavu s popáleninami na osmdesáti procentech těla. Desítky lidí pro něj darují krev.

Fotograf a milovník horolezectví se polil benzinem a zapálil; tragický čin stále připomíná ohořelé místo před radnicí ve Varně. Jeho protestní plakát dokonce městský úředník rychle odnesl. Teď ho má prokuratura.

Podle analytiků není jasné, kdo za pořádáním demonstrací stojí. Bývalý bulharský prezident Georgi Parvanov, který se hlásí k opozičním socialistům, dnes v rozhovoru pro server Novinite řekl, že role socialistické strany v pádu středopravicové vlády Bojka Borisova se zveličuje. „Protesty v ulicích neorganizujeme, socialisté nejsou mluvčím demonstrantů,“ řekl Parvanov.

Požadavky demonstrantů se postupně mění. Zatímco původně šlo o snížení poplatků za odběr elektřiny a zestátnění distribuční sítě, nyní protestující volají po zrušení bankovních poplatků, přijetí zákona o osobním bankrotu nebo zavedení funkce finančního ombudsmana. Objevují se požadavky na změnu celého politického systému, ve městě Vidin na severu země žádali demonstranti zrušení daně z přidané hodnoty na léky a učebnice.

V Sofii se dnes nedaleko parlamentu sešli lidé podporující premiéra Borisova. Nad svými hlavami nesli hesla „Bojko, nechceme rezignaci, chceme kontroly, rozsudky a změny“ a fotografie odstupujícího předsedy vlády. Sám Borisov poděkoval svým stoupencům za projevy podpory, ale vyzval je k rozchodu a varoval před provokacemi.

Vydáno pod