Bulharsko míří k předčasným volbám, do konce týdne vznikne úřednická vláda

Sofia - Do konce následujícího týdne bude mít Bulharsko přechodnou vládu. Kabinet má zemi dovést k předčasným volbám, které by se měly uskutečnit na konci dubna nebo na začátku května. Parlament by měl podle prezidenta do ukončení mandátu provést naléhavé reformy. O prvních reformních krocích včetně snížení cen elektřiny už poslanci údajně jednají. V zemi se již více než dva týdny konají masové demonstrace kvůli vysokým cenám energií, politické situaci a chudobě.

„Veškeré úsilí je třeba vynaložit na posílení demokracie v zemi. Normální fungování státních institucí je ohroženo, je třeba zamezit krizi v parlamentu v době, kdy vláda odstoupila,“ řekl Plevneliev. Řešením jsou podle něj předčasné volby, ke kterým zemi dovede přechodná vláda. Tu chce jmenovat do konce týdne. 

Poslanci už začali pracovat na reformách. Parlamentní výbor schválil návrh zákona, který příslušnému úřadu dává právo měnit ceny za elektřinu víckrát v roce.

Plevneliev pochválil Bulhary za „velmi demokratický projev názorů“, zároveň ale varoval před nepokoji. „Ústavu je dobré si prostudovat, než ji spálíte,“ vzkázal občanům. Ve městě Radnevo se dnes přitom na protest pokusil upálit třiapadesátiletý muž. Skončil s těžkými popáleninami v nemocnici. Je to přitom už třetí živá pochodeň. 

Ačkoli policie oproti předchozím dnům nehlásí žádné rozsáhlé násilnosti, v Plovdivu musela řešit pokus o vypálení pobočky EVN. Útočníci polili zdi budovy a neonový nápis hořlavinou, kterou následně zapálili. Vandalové také prořezali pneumatiky jednoho z vozů této firmy.

Kabinet někdejšího premiéra Bojka Borisova pod silným tlakem opozice a veřejnosti podal minulý týden ve středu demisi, kterou parlament den poté přijal. V pondělí Plevneliev pověřil Borisova opětovným sestavením vlády, neboť jeho strana Občané za evropský rozvoj Bulharska (GERB) je nejsilnějším uskupením v parlamentu. Borisov vládu sestavit odmítl, příležitost tak ve středu dostanou opoziční socialisté, ani ti ale vládu sestavovat nechtějí.

Borisov je od včerejška v nemocnici s vysokým tlakem. Lékaři si ho tam nechali na pozorování, v následujících hodinách by ho ale měli propustit.