Muž postřílel své kolegy v kantýně během přestávky

Bern - Při přestřelce ve firmě na zpracování dřeva v Menznau nedaleko Lucernu ve středním Švýcarsku zahynuli tři lidé a dalších sedm bylo zraněno. Mezi mrtvými je i pachatel útoku. Zda zemřel vlastní rukou, není jasné. Zatím není znám ani motiv útoku.

Dvaačtyřicetiletý muž během přestávky na snídani vytáhl zbraň a začal střílet na kolegy - nejdříve v dílně, pak ve spojovací chodbě do kantýny a posléze i v samotné jídelně. Agentura DPA s odvoláním na svědky a zaměstnance uvedla, že útočník ve firmě pracoval více než deset let. Jeho kolegové ho popsali jako klidného a nenápadného člověka.

Policie zatím nesdělila, jakou zbraní se střílelo, ale vzhledem k počtu vypálených ran v relativně krátkém časovém úseku je pravděpodobné, že šlo o automatickou zbraň. Okolí firmy policie uzavřela. Lékaři oznámili, že zranění pěti ze sedmi postřelených osob jsou vážná.

„Jsme šokovaní, že se něco takového v naší obci mohlo stát. V současné době ale neznáme podrobnosti toho, co se ve firmě přihodilo,“ řekl v rozhlasové stanici Radio24 představitel obce Adrian Duss.

Dřevozpracující firma, ve které se střílelo
Zdroj: Keystone, Urs Flueeler/AP Photo

Sídlo Kronospan je v Rakousku, v Menznau firma zaměstnává asi 400 lidí. Před několika dny závod oznámil, že i přes dostatek zakázek bude nucen činnost utlumit. Za důvod podle Tagesanzeiger.ch označil nedostatek kulatin po podzimní těžbě.

Jiný vážný případ střelby se ve Švýcarsku stal počátkem ledna. Ve vesnici Daillon v kantonu Valais na jihozápadě země zabil místní obyvatel tři lidi a další dva zranil. Policie útočníka při zásahu zranila.