S čerstvou krví HIV: V Rakousku se pacientka nakazila při transfuzi

Vídeň - Pacientka v Rakousku se při krevní transfuzi nakazila virem HIV. Oznámil to Rakouský červený kříž (ÖRK), který infikovanou krev zprostředkoval, další šíření nákazy ovšem vyloučil, protože byla kontaminována jen jedna krevní konzerva. O pacientce ani dárci nebyly zveřejněny žádné podrobnosti. „Jsme hluboce zasaženi tím, že se toto stalo,“ uvedl generální tajemník ÖRK Werner Kerschbaum.

Pacientka se podle všeho nakazila na jedné z vídeňských klinik v rámci takzvaného diagnostického okna, kdy není možné HIV používanými testy zjistit. Dárce se zřejmě virem nakazil jen krátce předtím, než krev poskytnul. V takovém případě není možné vir odhalit. Riziko takovéhoto scénáře je podle ÖRK jedna ku 2,5 milionu.

HIV způsobuje ztrátu imunity člověka a vede k propuknutí nemoci AIDS. Infikování laboratoř potvrdila ve středu, řekla agentuře APA mluvčí ÖRK Monika Primenzová. Pacientka již užívá antiretrovirotika, která jsou proti HIV k dispozici. Lékaři předpokládají, že má dobré životní vyhlídky. V současné době netrpí žádnými problémy, které s tímto virem souvisejí.

Podle Kerschbauma bylo za posledních 15 let v celém Rakousku poskytnuto na šest milionů krevních konzerv, které zachránily desítky tisíc lidských životů, žádný podobný případ přenosu viru ale zaznamenán nebyl.

ÖRK přijímá krev od dárců výhradně zdarma; zdůvodňuje to etickými hodnotami, solidaritou a bezpečností, neboť toto opatření má vyloučit z dárcovského systému rizikové skupiny obyvatel. ÖRK rovněž uvádí, že dárcům nákaza virem HIV nehrozí, neboť k odběrům zdravotníci používají jednorázové sterilní vybavení. Pro zjištění infekce je základem test ELISA, při kterém odborníci zjišťují, zda se v krvi tvoří protilátky proti viru. Během diagnostického okna, které může trvat až čtyři týdny, vir v organismu už sice je, ale ještě se nezačaly vytvářet protilátky ve zjistitelném množství. Falešný výsledek testu může být i v případě ledvinového selhání, hemodialýzy, vícečetného těhotenství či jaterních onemocnění.