Telefonát Washington–Moskva: Urychleme změnu režimu v Sýrii

Washington/Moskva - Americký prezident Barack Obama a jeho ruský protějšek Vladimir Putin se v telefonickém rozhovoru shodli, že je třeba urychlit změnu politického režimu v Sýrii a co nejdříve zastavit tamní násilí. Podle obou prezidentů je také důležité, aby v otázce Sýrie ve spolupráci pokračovali ruský ministr zahraničních věcí Sergej Lavrov a jeho nový americký kolega John Kerry. Téma situace v Sýrii je klíčovým tématem Kerryho zahraniční cesty. Napětí v Sýrii totiž neustává a důkazem je dnešní střet ve městě Rakka, kde zemřely desítky povstalců i vojáků.

Kerry se s Lavrovem setkal už před pár dny v Berlíně. Nyní americký ministr zahraničí míří po návštěvě Turecka do Egypta. Také v Ankaře byla tématem číslo jedna situace v Sýrii. Se svým tureckým protějškem pak řešil i kontroverzní výrok premiéra Erdoğana na adresu Izraele. Předseda turecké vlády řekl, že sionismus – tedy úsilí o vybudování státu Izrael – je zločinem proti lidskosti. Výrok odsoudil Izrael i OSN.

Hlavním tématem Kerryho jednání s tureckým ministrem zahraničí ale byla Sýrie. Podle USA Turecko hraje klíčovou roli v podpoře syrské opozice a budoucnosti země po odchodu prezidenta Asada. „Jednoznačně jsme se shodli na tom, že je potřeba dělat víc pro to, aby Asadův režim pochopil, že svět nebude nečinně přihlížet střelbě do nevinných lidí a ničení syrských měst,“ uvedl Kerry.

Desítky mrtvých při střetnutí v severosyrském městě Rakka

Mezitím byly desítky vojáků a povstalců dnes zabity při prudkých bojích, které propukly na předměstí severosyrského města Rakka, metropole stejnojmenného governorátu hraničícího s Tureckem. Boje se podle agentury odehrávají i v dalších částech Sýrie. Rakka je strategickým místem na severu Sýrie na řece Eufrat blízko Turecka. V dobách míru v tomto městě žilo asi 240 tisíc obyvatel, mnoho z nich ale konflikt vyhnal z domovů.

Obyvatelé Rakky slyšeli exploze a viděli k nebi stoupají sloupce hustého dýmu, uvedla opoziční Syrská organizace pro lidská práva (OSDH). Armáda bombardovala cíle v několika částech města a na předměstích. Podle OSDH útok zahájily vrtulníky syrské armády, které ostřelovaly povstalce.

Moskva a Washington se nemohou shodnout na tom, jak se postavit k osobě syrského prezidenta Bašára Asada. Spojené státy tvrdí, že Asad musí odejít, naopak Moskva je toho názoru, že Asadův odchod z prezidentského úřadu nesmí být podmínkou diplomatického řešení krize v Sýrii.

Moskva v pátek kritizovala výstup ze schůzky mezinárodní skupiny „Přátelé Sýrie“, která se ve čtvrtek konala v Římě. Rusko výsledek schůzky označilo za povzbuzování extremistů k násilnému převzetí moci v Damašku. Západní politici na schůzce slibovali podpořit syrskou opozici, která chce autoritářský režim prezidenta Asada svrhnout. Občanská válka v Sýrii trvá už téměř dva roky.

Kerryho cesta po Blízkém východě (zdroj: ČT24)
Vydáno pod