SNAP: Duka mezi 12 kardinály, kteří nemají morální právo volit papeže

Vatikán – Dvanáct členů chystaného konkláve včetně českého kardinála Dominika Duky odmítá kvůli údajnému krytí zločinů americká organizace obětí sexuálního násilí a zneužívání kněžími (SNAP). Kardinálové prý nereagovali odpovídajícím způsobem na obvinění kněží ze zneužívání, konkláve by se neměli účastnit a neměli by mít možnost být zvoleni papežem. Vatikán iniciativu SNAP odmítl, proti kritice Duky a načasování iniciativy se ohradilo i pražské arcibiskupství. Také sám Duka v rozhovoru pro ČT uvedl, že vinu necítí.

Na seznamu SNAP pojmenovaném „Tucet špinavců“ jsou tři kardinálové, kteří jsou považováni za možné nástupce 85letého Benedikta XVI.: milánský arcibiskup Angelo Scola, Kanaďan Marc Ouellet a americký kardinál Sean O'Malley. Nedostatečně se za oběti zneužívání podle SNAP postavili také kardinál komoří Tarcisio Bertone, jenž nyní formálně vede římskokatolickou církev, Mexičan Norberto Rivera Carrera, Oscar Rodriguez Maradiaga z Hondurasu, Australan George Pell, Ital Leonardo Sandri, Ghaňan Peter Turkson, oba američtí kardinálové Timothy Dolan a Donald Wuerl a český kardinál Dominik Duka. Kvůli podezření ze sexuálního obtěžování se už minulý týden účasti v konkláve vzdal britský kardinál Keith O'Brien.

SNAP Dukovi vytýká, že bagatelizoval případ zneužívání dětí na irských církevních školách s tím, že jde o „zřetelnou kampaň, která míří k vytlačení církve z jejích pozic ve výchově a vzdělávání“. Dále prohlásil, že pouze deset procent všech obvinění proti kněžím bylo skutečně prokázáno.

Vatikán na iniciativu SNAP reagoval odmítavě. „Sdružení známe delší dobu. Není jeho úkolem určovat, kteří kardinálové se smí účastnit konkláve. Kardinálové sami musí rozhodnout, kdo se účastnit smí, a kdo ne,“ prohlásil vatikánský mluvčí Federico Lombardi.

Seznam, který byl sestaven na základě činů nebo veřejných výroků kardinálů na téma sexuálního zneužívání dětí v církvi, přečetli v Římě zástupci SNAP Barbara Dorisová a David Clohessy. Zvláště prý odmítají Dolana, Scolu a Maradiagu. Církev by prý měla tlačit na všech 12 kardinálů, aby „přestali předstírat, že to nejhorší je za námi“. Jedním z ponaučení z Benediktova pontifikátu je podle SNAP to, že vědomí této krize „ještě nezaručuje odpovídající konkrétní odpověď“. Působení Benedikta XVI. charakterizovali slovy „mnoho řečí a málo skutků“.

Vstup Hany Scharffové k výzvě organizace SNAP (zdroj: ČT24)

Pražské arcibiskupství se proti obvinění Duky ohradilo

Podle pražského arcibiskupství je kritika Duky neopodstatněná a přichází v okamžiku, kdy je „ze strany médií o kardinálské kolegium veliký zájem kvůli připravované volbě papeže a kardinálové, kteří nejsou doma a jsou vázáni mlčenlivostí, se jen těžko mohou bránit“.

Také sám kardinál Duka obvinění odmítá a tvrdí, že se snažil s policií a soudy důsledně spolupracovat:

„V době mého výkonu úřadu v Hradci Králové se řešily dvě takovéto kauzy. Nebyly to pedofilní kauzy, bylo to vlastně do jisté míry osahávání dospívajících, které jsme řešili v rámci spolupráce s policií. Oba případy byly předány také soudu, takže nemám žádný důvod, abych se cítil nějakým způsobem vinný.“

Kardinál Duka si mohl takovou kritiku podle arcibiskupství vysloužit tím, že upozorňoval i při své cestě do USA na skutečnost, že „v případě zneužívání jde o problém celé naší společnosti, jejíž je církev součástí“. Podle Duky jde o problém rozpadlých rodin a uvolnění morálky obecně. „Současně kardinál Duka vždy trval na tom, že církev v těchto věcech musí být obezřetnější než ostatní instituce a že je třeba podpořit všechna opatření, která zneužívání znemožní. Je třeba si také uvědomit, že v době, kdy ke zneužívání ve světě docházelo především, u nás komunistický režim neumožňoval, aby církev zakládala církevní školy. Paradoxně díky komunismu se tedy církvi u nás tento problém v podstatě vyhnul,“ dodalo pražské arcibiskupství.

SNAP ukazuje prstem hlavně na Dolana, Maradiagu, Turksona a Bertoneho

SNAP upozorňuje zejména na kardinála Dolana z USA, který prý vypracoval tajný plán vyplacení 20 000 dolarů odstupného těm pedofilním kněžím, kteří dobrovolně opustí svůj úřad. Nejméně 12 jich této nabídky využilo. Ostře kritizován je rovněž Maradiaga za to, že údajně brání úřednímu vyšetřování obvinění ze sexuálního zneužívání, nebo Turkson za svůj výrok, že v Africe bylo málo takových kněžích, protože africká kultura netoleruje homosexuály. SNAP také odsuzuje Bertoneho za to, že si nemyslí, že by biskupové měli udávat podezřelé kněží, a za názor, že nejzávažnějším na zneužívání nezletilých je infiltrace duchovenstva homosexuály.