Pussy Riot chce na svobodu

Moskva – Vězněná členka punkové skupiny Pussy Riot Naděžda Tolokonnikovová požádala o podmínečné propuštění. Odpykala si už polovinu dvouletého trestu, nemá ani žádné kázeňské prohřešky. Díky tomu se mohla obrátit na soud, který teď bude rozhodovat o tom, zda půjde na svobodu. Podobně chce postupovat i druhá uvězněná punkerka Marija Aljochinová.

Tolokonnikovová se obrací na soud s nadějí, že půjde na svobodu. Soud má na rozhodnutí o její žádosti zhruba měsíc. A mladá žena má údajně slušné šance. Dozorci si na její chování nestěžují, má údajně po případném propuštění zajištěnou i práci. A pozitivně se k ní vyjadřuje i posudek z místa bydliště. 

To Aljochinová, která taktéž plánuje požádat o podmínečné propuštění, je na tom o poznání hůř. Ve vězení se totiž nechová zrovna podle předpisů, na kontě má hned čtyři kázeňské tresty, i když dva z nich soud zrušil. 

Obě dívky si odpykávají trest za loňský koncert v moskevském pravoslavném chrámu. Punkovou modlitbou „Bohorodičko, vyžeň Putina“ protestovaly proti vlivu ruských pravoslavných špiček na kremelskou politiku. Soud je za to poslal na dva roky do vězení, spolu s nimi byla odsouzena i Jekatěrina Samucevičová, tu ale soudci podmínečně propustili už krátce po vyhlášení rozsudku.

Vydáno pod