Ruská armáda pro 21. století: Koně budou bez plynových masek

Moskva – Modernizace ruských ozbrojených sil se soustředí především na vývoj nových strategických raket, letounů a ponorek, nezapomíná ale na drobné součásti výstroje. Ruská armáda se proto nyní rozhodla vyřadit ze skladů plynové masky pro koně, jichž měla k dispozici 10 tisíc kusů. Původně jich ve skladech bylo dokonce několik set tisíc, většina se ale s prošlou zárukou odepsala.

Model KSPF-1, který byl do výstroje jezdectva zařazen už v roce 1943, ležel nepovšimnut ve strategických skladech ministerstva obrany přes půl století. Zkratka znamená v překladu „koňská speciální plynová maska filtrační“. Ruský model byl vyvinut podle dobové německé a francouzské dokumentace. Na hlavu zvířete se připínal koženými řemeny a koně měl před plynovým útokem chránit po dobu čtyř hodin.

Podle ruských médií bylo v době studené války ve vojenských skladech mnoho různých typů plynových masek pro služební a hospodářská zvířata - nejen pro koně a psy, ale i pro krávy a dokonce pro prasata. Ze skladů byly vyřazeny po přijetí mezinárodních dohod o zákazu chemických zbraní a rovněž v důsledku malého rizika chemického napadení.

Velení armády nezapomíná ani na obnovu vojenského šatníku. Po vyřazení onucí nedávno došlo i na vysoké holínky, zimní ušanky a odepínací límce.