Co se chytne v nejlepší restauraci na světě? Někdy i průjem a zvraceni

Kodaň – Zvracení a průjmy si z dvojhvězdičkové michelinské restaurace Noma odneslo nejméně 63 hostů. Restaurace Noma v kodaňském přístavu byla v letech 2010, 2011 a 2012 britským časopisem Restaurant Magazine vyhlášena dokonce nejlepší světovou restaurací. V jejím čele stojí dánsko-albánský šéfkuchař René Redzepi a na rezervaci se tu zpravidla čeká i několik měsíců.

Obchodní šéf restaurace Peter Kreiner vyjádřil v televizi DR nad potížemi hostů hluboké politování a řekl, že vedení podniku už s nimi navázalo kontakt - mimo jiné i kvůli jejich peněžnímu odškodnění. Zdroj nákazy, která způsobila zdravotní potíže některým hostům v období od 12. do 16. února, nebyl podle Kreinera ještě jednoznačně potvrzen. Pravděpodobně prý ale šlo o některého z pracovníků, který neměl tušení o tom, že je bacilonosič.

/*json*/{"map":{"lat":55.677905030392,"lng":12.596726417542,"zoom":18,"mapTypeId":"hybrid"},"markers":[{"lat":55.677933,"lng":12.596201,"type":"1","description":""}],"polylines":[],"circles":[],"polygons":[],"rectangles":[]}/*json*/

Název restaurace je složeninou ze slov "NOrdisk MAd„, tedy “severské jídlo". Proslavila se právě propagací a vlastní interpretací severské kuchyně.