Chodorkovskij dostal dalších šest let vězení

Moskva - Někdejší nejbohatší muž Ruska Michail Chodorkovskij a jeho hlavní společník Platon Lebeděv dnes dostali za rozkrádání a zpronevěru stamilionů rublů od ruského soudu trest vězení ve výši šest let. Oba si přitom už teď odpykávají osmiletý trest za daňové podvody, celkem si tak ve vězení posedí téměř 14 let. Na svobodu se dostanou v roce 2017. Chodorkovského příznivci tvrdí, že proces je politicky motivovaný, jeho obhájce sdělil, že se odsouzený proti „nezákonnému rozsudku“ rozhodně odvolá. Na odvolání má nyní lhůtu deseti dnů.

Soud už v pondělí uznal Chodorkovského vinným z krádeže stamilionů tun ropy a zpronevěry milionu rublů ropné společnosti Jukos; dnes určil výši trestu. Moskevský soudce Viktor Danilkin dal najevo, že oba odsouzení si odpykají celkový trest 14 let vězení, v němž je započítána doba od jejich původního zatčení v říjnu 2003. Z původního trestu osmi let vězení za daňové úniky si Chodorkovskij a Lebeděv odpykávali poslední rok. „Jediný možný trest pro Chodorkovského je izolace od společnosti,“ prohlásil Danilkin ještě před vyhlášením rozsudku.

Informace o rozsudku byly nepřehledné. Ruská agentura ITAR-TASS zprvu tvrdila, že soud o půl roku zmírnil požadavek obžaloby na uložení šestiletého vězení. Následovaly zprávy, že výše trestu je 13,5 let, neboť je třeba do něj započíst i již dříve uložené osmileté vězení. Podle posledních zpráv se zdá, že soudce uložil Chodorkovskému a Lebeděvovi po 14 letech odnětí svobody, ovšem s tím, že tato lhůta se počítá od roku 2003, kdy se ocitli v rámci první kauzy ve vazbě. Prakticky to znamená, že jejich osmiletý trest vězení se prodlužuje o šest let - do roku 2017.

Chodorkovskij dostal dalších šest let (zdroj: ČT24)

Čtení osmisetstránkového verdiktu trvalo od pondělí. Ostře sledovaný proces, v němž jde o údajnou krádež 218 milionů tun ropy a praní špinavých peněz ve výši v přepočtu 446 miliard korun v letech 1998 až 2003, považuje ruská opozice za politicky vykonstruovaný a vidí v něm ruku premiéra a bývalého prezidenta Vladimira Putina. „Rozsudek byl jednoznačně vynesen pod tlakem výkonné moci řízené stejně jako v minulosti Putinem,“ prohlásil dnes Chodorkovského právník Jurij Šmidt. Putinův mluvčí odmítl vynesení rozsudku komentovat.

Obhajoba poukazuje na absurditu verdiktu, podle něhož odsouzení okradli svou vlastní ropnou firmu téměř o 30 miliard dolarů v ropě a část špinavých peněz ze zisku vyprali. "Soudce zamítl všechny hlavní body obhajoby. Odmítl svědectví znalců, naše požadavky na předložení důkazů nebo předvolání svědků, které jsme považovali za důležité. Máme základy pro odvolání k Evropskému soudu pro lidská práva, říká obhájkyně Chodorkovského Karina Moskalenková.

Proti procesu v pondělí před budovou soudu protestovaly asi dvě stovky lidí. Asi 20 osob bylo zatčeno.

Vydáno pod