Balzamování je v zásadě jako nakládání zeleniny, tvrdí odbornice

Caracas - Hugo Chávez patří svému lidu a bude uchován, aby „ho jeho lid navždy měl“. Řekl to prozatímní nástupce Nicolás Maduro, když potvrdil záměr tělo venezuelského prezidenta nabalzamovat a vystavit ve skleněné rakvi v nově přeměněném muzeu revoluce nedaleko prezidentského paláce, kde vládl 14 let. A je to vůbec možné? Profesorka Sue Blacková tvrdí, že to lze, pokud se o tělo dobře pečuje. Balzamování je podle ní v zásadě stejné jako nakládání zeleniny. „Je to stejné jako u potravin. Abyste dlouhodobě uchovali tělo, musíte vytvořit sterilní prostředí,“ vysvětlila.

Tento krok má jistou logiku pro zachování ducha revoluce, míní londýnská emeritní profesorka Margot Lightová. „Není to tak morbidní, jak by se mohlo zdát, má to praktický význam z vlasteneckých důvodů a pro udržení hnutí,“ dodala Lightová, která před řadou let mnohokrát navštívila Leninovo mauzoleum na Rudém náměstí v Moskvě. Tuto zkušenost označila za cosi, co má nesmírnou atmosféru. „Bylo to velmi zbožné z hlediska toho, jak se člověk obleče a jak projevuje úctu - ve frontě se například nesmí mluvit,“ řekla.

Jak uchovat tělo „na věčnost“?

Profesorka Sue Blacková ze Střediska anatomie a lidské identifikace z univerzity v britském Dundee říká, že je to možné, pokud se o tělo dobře pečuje. „Stav těla se zhoršuje - deset let a už nevypadá tak dobře jako dřív,“ uvedla s tím, že balzamování je v zásadě stejné jako nakládání zeleniny. „Je to stejné jako u potravin. Abyste dlouhodobě uchovali tělo, musíte vytvořit sterilní prostředí,“ vysvětlila.

Velké cévy a tepny se otevřou a odstraní se krev, která by mohla být zdrojem bakterií. Pak se vaskulární systém naplní jistým roztokem. „Musíte úplně změnit chemické složení tkání a zbavit se všech bakterií, aby nemohly růst plísně,“ dodala Blacková.

Na tělo je nastříkáno značné množství alkoholu, glycerínu - to brání dehydrataci - a formalínu, který všechno vyhubí. „Všechno je zakonzervováno, aby se zabránilo rozkladu - nejsou to moc příjemné chemikálie,“ uvedla Blacková s tím, že do formalínu se přidává růžová barva, aby tělo vypadalo realisticky.

Vystavený Chávez bude potřebovat „pravidelnou údržbu“.

„Pokud chcete mít tělo stále vystavené, pak musíte věnovat pozornost i vnější estetice - například líčení a paruce, protože vlasy vypadají,“ dodala. Aby se tělo udrželo v nejlepším možném stavu, je třeba investovat značnou částku peněz mimo jiné i na kontrolu vlhkosti a teploty.

„Pokud se například použije značné množství alkoholu, ten časem vyprchá a tělo vyschne. Proto je potřeba udržovat vlhkost. Na druhou stranu ale nechcete podporovat plísně, houby a spory bakterií. A některé mušky jsou schopné žít v balzamovacích tekutinách, ty je také potřeba udržet mimo.“ Proto také podle ní bude muset Chávezovo tělo podstoupit každé tři až čtyři roky „důkladnou celkovou údržbu“.

Rozhovor s Petrem Rambouskem (zdroj: ČT24)

Jediným člověkem, který se balzamování v České republice věnuje, je Petr Rambousek. Chávézovo tělo by si prý balzamovat troufl, pokud by měl přesné informace o jeho zdravotním stavu. Po jeho zásahu prý tělo vydrží bez problémů deset až dvacet let, později se zachová také, ale už v seschlém stavu.

  • VLADIMIR ILJIČ LENIN: Tělo zakladatele Sovětského svazu je vystavováno od ledna 1924 v mauzoleu na Rudém náměstí.
  • JOSIF VISSARIONOVIČ STALIN: Nabalzamované tělo sovětského diktátora bylo vystaveno vedle Lenina 9. března 1953. Sovětské úřady nařídily jeho odstranění z hrobky 31. října 1961 a nechaly ho pohřbít během období bourání kultu Stalinovy osobnosti.
  • HO ČI MIN: Tělo vietnamského revolučního vůdce bylo vystaveno 29. srpna 1975. Spočívá ve skleněném sarkofágu v Ho Či Minově mauzoleu v Hanoji a je oblíbeným cílem turistů.
  • MAO CE-TUNG: Nabalzamované tělo otce-zakladatele Čínské lidové republiky bylo odhaleno 9. září 1977. Uloženo je ve Vzpomínkové hale velitele Maa v centru náměstí Tchien-an-men v Pekingu.
  • KIM IR-SEN: Uchované tělo muže pokládaného za zakladatele Severní Koreje bylo odhaleno 8. července 1995. Leží pod skleněným poklopem, aby si ho mohli prohlédnout návštěvníci mauzolea Kumsusan.
  • KIM ČONG-IL: Tělo severokorejského vůdce oblečené v jeho typickém, uniformě podobném obleku barvy khaki, bylo odhaleno 17. prosince 2012 při prvním výročí jeho úmrtí. Je uložený vedle těla svého otce Kim Ir-sena v mauzoleu Kumsusan.
Vydáno pod