Připojit se k Argentině by bylo nezodpovědné, říká historik

Stanley – Obyvatelé Falkland rozhodují v referendu o tom, zda zůstanou britským zámořským územím. Argentina, která o ostrovy již léta usiluje, prohlásila, že referendum je nelegální čin. Podle ředitele Ústavu světových dějin FF UK Martina Kováře jde Argentině především o ropu a o vylepšení pošramocené mezinárodní prestiže. Ve Studiu 6 ČT24 zdůraznil, že by bylo krajně nezodpovědné, kdyby se obyvatelé Falkland rozhodli připojit se k Argentině. Tuto variantu ostatně nikdo neočekává, spíše se spekuluje nad tím, jak vysoká bude volební účast.

Britské a místní úřady věří, že vysoká účast by přispěla k oslabení požadavků Argentiny v očích světové veřejnosti. Z celkové populace 2 900 obyvatel může volit 1 672 britských cizinců. „Co nejjasnější 'ano' pro Brity je určeno ostatním latinskoamerickým státům, Washingtonu a dalším světovým metropolím, aby v případě střetu bylo jasné, že Británie je v souladu drtivé většiny obyvatel Falklandských ostrovů,“ uvedl Kovář. 

Martin Kovář, historik:

„Bylo by šokující, kdyby se obyvatelé Falkland vyjádřili záporně, protože nemají popravdě nejmenší důvod toužit připojit se k Argentině, kde je politická a ekonomická situace velmi nestabilní (…). Počínali by si krajně nerozumně a krajně nezodpovědně, kdyby toužili po tom, stát se součástí Argentiny.“

Argentinská prezidentka Cristina Kirchnerová se již ale nechala slyšet, že přání obyvatel není v otázce území relevantní. Na hlasování dohlížejí pozorovatelé z Kanady, Mexika, USA, Paraguaye, Uruguaye, Chile a Nového Zélandu. Úřady souostroví slíbily, že výsledky oznámí v noci na úterý kolem půlnoci.  

Mezi Argentinou a Británií to skřípe již třicet let

„Jde o ropu a dlouhodobou snahu Argentiny o vyléčení pošramocené mezinárodní prestiže,“ míní Kovář. Naráží tak na válku z roku 1982 o Falklandské ostrovy, kterou si Británie svoje zámořské území udržela. „Navzdory normalizaci vztahů mezi Argentinou a Británií Argentina dodnes nestrávila výsledek války,“ dodal.

Británie se začala u jihoamerických břehů angažovat na přelomu 18. a 19. století v souvislosti s Napoleonskými válkami. Argentina se s Británii o Falklandy pře od 19. století a na začátku 80. let se obě země ocitly ve válečném konfliktu. Válka tehdy skončila po deseti letech, když se Argentina vzdala. Vyžádala si 900 mrtvých.

Politologové ale nepředpokládají, že by podobný konflikt v nejbližší budoucnosti hrozil. Jasné odhodlání před třiceti lety neodevzdat Falklandy Argentině a zároveň podpora Británie ze strany obyvatel ostrovů podle Kováře potvrzují domněnku, že je takový střet nepravděpodobný.

Zájem Argentiny o Falklandy není jen otázkou prestiže, ale také ekonomickým tahem. Množství ropy, které se zde nachází, není sice zřejmé, nicméně i tak Británie stojí o to, aby zde za čtyři roky s těžbou začala. „Pro Argentinu, která se nachází v dost obtížné hospodářské situaci, by to mohlo být velmi zajímavé,“ podotkl Kovář. Dodal také, že Britskou snahu nepodporují ani ostatní Latinskoamerické země, které již avizovaly, že se ji chystají nepodporovat.