Odkud se berou mrtvá prasata v řece?

Šanghaj – Čínské úřady si marně lámou hlavy, odkud se berou mrtvá prasata. Od pátku jich už skoro tři tisíce vylovili z šanghajské řeky, která je jedním z hlavních zdrojů vody pro toto čínské velkoměsto. Úřady ujišťují, že voda není kontaminovaná.

Kde se mrtvá prasata berou, ani jak zemřela, není dosud jasné. Na hnijící a nafouklé mršiny upozornili lidé na sociálních sítích. V oblasti vypukla panika, že by mrtvá zvířata mohla znečistit základní vodní zdroj. Šanghajská zemědělská správa tvrdí, že příčina smrti zvířat není známa. U několika kusů ale objevili nemoc, která může usmrit zvíře, člověka ale ne. 

Panuje podezření, že mršiny někdo do řeky Chuang-pchu vhodil ve městě Ťia-sing v sousední provincii Če-ťiang. Pohozená prasata mohou pocházet z ilegálního obchodu s kontaminovaným masem. Jenže oblast v poslední době nezasáhla žádná prasečí nákaza.

V minulém roce policie v místě zatkla skupinu překupníků, kterým zabavila téměř 12 tun závadného vepřového. Podle zákonů by se měly nemocné kusy spálit nebo zakopat. Ziskuchtiví chovatelé je ale v minulosti prodávali na jatka, a mršiny se tak dostávaly na pulty prodejen. Čínské úřady proto začaly na takové obchodníky zaměřovat pozornost.