Ode dneška křesťané ostře sledují komín nad Sixtinskou kaplí

Vatikán – Od dnešního odpoledne křesťanský svět s napětím sleduje kouř, který bude stoupat z komína Sixtinské kaple ve Vatikánu. Začíná konkláve, na němž sbor 115 kardinálů vybere nástupce posledního papeže Benedikta XVI. Volba tentokrát nemá jednoznačného favorita, a nelze proto ani odhadnout, jak dlouho si na nového papeže počkáme. V úvahu přichází kolem desítky kandidátů. Optimistické odhady předpokládají, že by se volba měla stihnout do pátku, což potvrdil i vatikánský mluvčí. Zvolení papeže oznámí bílý kouř, kterým dává konkláve najevo, že se na jméně nového papeže shodlo.

Ve Svatopetrském chrámu se dopoledne kardinálové sešli na společné mši. Tu sloužil děkan kardinálského sboru Angelo Sodano. Přítomni byli i pražský arcibiskup Dominik Duka a kardinál Miloslav Vlk. Kardinálové vzdali hold Benediktu XVI. „Chceme mu poděkovat zvláště za ten zářící pontifikát, kterým nám ctihodný Benedikt XVI. dal. Děkujeme za jeho život a práci. Jemu patří tato chvíle naší hluboké vděčnosti,“ prohlásil Sodano. Liturgie byla posledním okamžikem, který mohly sledovat a přenášet sdělovací prostředky. Dosud se jich u Svatého stolce akreditovalo 5 600. Odpoledne má začít samotné konkláve.

Nový papež by měl být do konce týdne

Délka trvání konkláve se nedá předem určit - v minulosti trval výběr papeže několik dní i několik týdnů. Zvolení Benedikta XVI. bylo před osmi lety výjimečně rychlé, kardinálům tehdy stačila čtyři kola hlasování během dvou dní. Obecně se očekává, že nový pontifik se úřadu ujme před začátkem Velikonoc, největších křesťanských svátků.

Podle znalců poměrů se nejčastěji hovoří o čtvrtku jako o dni, kdy by mělo být oznámeno jméno nového papeže. Vychází z toho, že ve 20. století byl papež zvolen maximálně do pěti dnů.

Jihoafrický kardinál Wilfrid Napier, arcibiskup durbanský na Twitteru:

"Jak vypadá konkláve? Až na to, že tu není rádio, televize, noviny, že tu nejsou telefonáty, e-maily, esemesky, Twitter či Facebook a Dům svaté Marty nemá žádné spojení, vše ostatní je normální. Mluvíme, diskutujeme, učíme se lépe se poznat. Podávání jídla představuje zvláštní moment. Uvolníme se, vyprávíme si o naší ctihodné církvi a sníme o budoucnosti."

Na termínu zahájení volby papeže se minulý týden shodla velmi silná většina kardinálů, což podle expertů samo o sobě hovoří ve prospěch rychlé volby. Podle vatikánského mluvčího Federica Lombardiho by navíc příliš dlouhé konkláve budilo dojem, že kardinálové jsou nejednotní, a to by dále oslabilo církev čelící mnoha výzvám. Lombardi prohlásil, že konkláve by mělo být krátké a nemělo by trvat déle než čtyři dny.

Časový harmonogram konkláve

úterý 12. března
7:00
- Kardinálové se stěhují do Domu svaté Marty (Domus Sanctae Marthae, DSM), kde pobývají po celou dobu konkláve. Pokoje jim jsou rozděleny losem.

10:00 - Začátek mše ve Svatopetrském chrámu.
15:45 - Po přestávce na oběd se kardinálové přesunou z DSM do Pavlovy kaple (Cappella Paolina) v Apoštolském paláci, která se nachází v bezprostřední blízkosti Sixtinské kaple.
16:30 - Volitelé ve slavnostním odění se průvodem za zpěvu hymnu přesunou do Sixtinské kaple. Zaujmou tam místa podle předem stanoveného pořádku.
16:45 - Děkan kardinálského sboru přečte kolektivní přísahu. Pak jdou všichni účastníci konkláve za sebou ke stolu v přední části kaple, kde se každý dotkne vystaveného evangeliáře a přednese předepsanou větu osobní přísahy. Ještě před samou volbou teolog určený k projevu připomene všem povinnost zachovat mlčení; následuje první kolo volby. Volí se pomocí lístečků s textem „Volím za nejvyššího pontifika“, kam volitel dopíše jméno. Lísteček se přeloží a vhodí do urny před oltářem.
19:15 - Nešpory (večerní pobožnost)
19:30 - Návrat do DSM

středa 13. března (a případně následující dny až do pátku)
6:30-7:30
- Snídaně v DSM

7:45 - Přesun z DSM do Pavlovy kaple
8:15 - Mše v Pavlově kapli
9:30 - Přesun do Sixtinské kaple a modlitba - takzvaná hora media neboli církevní hodinky podle breviáře; následují dvě kola hlasování
12:30 - Návrat do DSM
13:00-16:00 - Přestávka na oběd
16:00 - Kardinálové se vracejí do Sixtinské kaple
16:50 - Hlasování
19:15 - Nešpory
19:30 - Návrat do DSM

Volba papeže se řídí zněním zvláštního dokumentu, který pod názvem Universi Dominici Gregis vydal 22. února 1996 papež Jan Pavel II. Podle této takzvané konstituce se každý den mohou uskutečnit maximálně čtyři kola hlasování - dvě dopoledne a dvě odpoledne. První kolo volby se nejspíš uskuteční už v úterý večer: volitelé vhodí do urny papírové lístky, kam podle vlastního uvážení doplní jedno jméno. Vzhledem k tomu, že pro nového papeže musí hlasovat dvě třetiny sboru, tedy nejméně 77 kardinálů, je ale zvolení v rané fázi konkláve nepravděpodobné.

Výsledky se veřejnost dozvídá tradičním způsobem, tedy barvou kouře vycházejícího z komína Sixtinské kaple. Kouř by se měl objevit po skončení hlasování, tedy kolem 12:00 a 19:00. Pokud bude papež zvolen v prvním ze dvou kol, může se kouř objevit dříve; právě to by mohlo být znamením, že konkláve už rozhodlo.

Která jména možných kandidátů se objevují nejčastěji?

Joao Braz de Aviz (Brazílie, 65 let), Timothy Dolan (USA, 62 let), Marc Ouellet (Kanada, 68 let), Gianfranco Ravasi (Itálie, 70 let), Leonardo Sandri (Argentina, 69 let), Odilo Pedro Scherer (Brazílie, 63 let), Christoph Schönborn (Rakousko, 67 let), Angelo Scola (Itálie, 71 let), Luis Tagle (Filipíny, 55 let), Peter Kodwo Appiah Turkson (Ghana, 64 let), Robert Sarah (Guinea, 67 let)

Pokud papež nebude zvolen během prvních tří dní, bude následovat volný den určený modlitbám a rozjímání. Dál by se pokračovalo tak, že po dvou volebních dnech by vždy následoval třetí den volna, a to až do 34. hlasovacího kola 11. dne večer. Pokud by do té doby nebyl papež zvolen, mění se procedura a nadále se hlasuje jen pro dva kandidáty s největším počtem hlasů v posledním kole.