Běloruské úřady obvinily opoziční kandidáty

Minsk - Běloruské úřady obvinily čtyři opoziční prezidentské kandidáty, že organizují masové nepokoje. Podle agentury Reuters to uvedli jejich obhájci. Obviněným hrozí až 15 let vězení. Jsou mezi nimi i dva prezidentští kandidáti Uladzimir Njakljajev a Andrej Sanikav. Opozice svolala masové demonstrace proti znovuzvolení Alexandra Lukašenka. Tvrdí, že hlasování bylo zfalšované.

Mezi šesti sty zatčenými, bylo i 11 Rusů, o jejichž vydání Moskva opakovaně žádala. Minsk včera dva z nich propustil na svobodu.

Běloruská policie dnes podnikla razii v redakci jednoho nezávislého listu. Zabavila tam dvanáct počítačů a další zařízení, která obsahovala nahrávky či fotografie z protivládních demonstrací.

Lukašenko označil demonstrace opozice za banditismus a demonstranty za vandaly a vyhrožoval jim, že půjdou do vězení. Řekl také, že se vypořádá s každým pokusem o „revoluci“.

Evropská unie a USA odsoudily přílišné použití síly proti oponentům, Rusko podpořilo Lukašenka. Ruský premiér Vladimir Putin dnes řekl, že běloruský lid si zvolil svého prezidenta a jeho volbu je třeba respektovat.