Státní televize Pobřeží slonoviny podněcuje nenávist vůči vojákům OSN

Abidžan - Vláda prezidenta Laurenta Gbagba vzdoruje stále silnějšímu mezinárodnímu tlaku. Šéf mírových operací OSN Alain Leroy totiž obvinil státní televizi v Pobřeží slonoviny z podněcování nenávisti vůči spojeneckým vojákům. Vysílání se podle něj hlásí k propagandě hlavy státu Laurenta Gbagba. Veškeré pokusy, aby předal moc vítězi prezidentských voleb Alassanu Ouattarovi, zatím skončily neúspěchem.

Nejistá politická situace trápí Pobřeží slonoviny už měsíc. Klid se snaží udržovat mírové síly OSN, ale právě tito vojáci už se několikrát stali oběťmi útoků příznivců Laurenta Gbagba. Ti mají modré přilby za nepřátele, kteří chtějí jejich prezidenta svrhnout a nyní to hlásá i státní televize. Ta totiž vyhlásila, že cizinci budou v Pobřeží slonoviny ve velkém nebezpečí, pokud se cizí síly pokusí Gbagba sesadit vojensky.

Youssoufou Bamba, velvyslanec při OSN

„173 lidí bylo zabito jen proto, že chtěli demonstrovat, chtěli mluvit, chtěli bránit vůli lidu. A to je nepřijatelné. Musíme si přiznat, že se ocitáme na pokraji genocidy, a s tím, je třeba něco udělat.“

Státní televize jde ruku v ruce s Gbagbovou politikou (zdroj: ČT24)

Podle šéfa mírových operací OSN Alaina Leroye je prohlášení tamní televize o OSN šokující. „Nabádá obyvatele, aby se obrátili proti mírovým jednotkám. To, čeho jsme byli svědky včera v Yopougonu, je přímým důsledkem nenávisti, lží a antipropagandě OSN,“ komentuje prohlášení státní televize Leroy. Reagoval tak na poslední incident, kdy jednoho vojáka zranili obyvatelé  předměstí Abidžanu mačetou. Nově jmenovaný velvyslanec při OSN na Pobřeží Slonoviny se už nechal slyšet, že situace v zemi hraničí s genocidou.

Mírové řešení je ale prozatím v nedohlednu. Obě strany totiž stále trvají na svém. Gbagbo, za kterým stojí armáda, se vzdát nehodlá a už oznámil, že hodlá stáhnout i velvyslance z většiny afrických zemí a celé Evropské unie.

Vydáno pod