V Srbsku našli Rembrandta ukradeného před sedmi lety

Bělehrad - Srbští policisté objevili velmi cenný obraz slavného nizozemského malíře Rembrandta, který neznámí pachatelé se třemi dalšími hodnotnými díly před sedmi lety ukradli z muzea v Novém Sadu. Policie při akci zadržela čtyři podezřelé osoby.

Obraz Portrét Rembrandtova otce z roku 1630 kriminalisté našli ve Sremské Mitrovici. Jeho pravost podle policie již potvrdili odborníci. Cena díla se odhaduje nejméně na 2,5 milionu liber (73 milionů korun).

Loupež byla podle policie profesionální, protože všechny odcizené obrazy byly vyjmuty z rámů bez jakéhokoli poškození. Rembrandtovo dílo bylo navíc ve zvláštní vitríně se speciálním systémem otevírání, k jehož odemčení je třeba více času. Ani tato vitrína ale nedošla úhony. Zločin provedli dva ozbrojení maskovaní lupiči, kteří spoutali hlídače, a nikoho při tom nezranili.

Spolu s Portrétem Rembrandtova otce odnesli Rubensův obraz Smrt Seneky, dílo Piera Franceska Moly Noční krajina s rybářem a Hlavu Krista od neznámého nizozemského či německého mistra ze 16. století.

Vydáno pod