Tisíce Srbů si připomněly tragickou smrt premiéra Djindjiče

Bělehrad - Na 20 tisíc lidí si dnes v Bělehradě připomnělo osobnost bývalého premiéra Zorana Djindjiče, který před deseti lety zahynul při atentátu před sídlem vlády. Z vraždy bylo usvědčeno 44 lidí, kteří byli v procesu v roce 2007 odsouzeni celkem k 378 letům vězení. Hlavním organizátorem atentátu byl takzvaný zemunský klan vedený Dušanem Spasojevičem a Miloradem Lukovičem.

Djindjić byl v říjnu 2000 klíčovou postavou vzpoury proti srbskému prezidentovi Slobodanu Miloševičovi. Za cíl si kladl vstup země do Evropské unie a celkovou konsolidaci Srbska. Prozápadní politik se pokusil vyvést Srbsko z mezinárodní izolace a otevřel cestu k jednání o sblížení Bělehradu s Evropou. Djindjičův hlavní politický sok Miloševič byl obviněn z válečných zločinů a v roce 2006 zemřel v cele v Haagu.

Deset let po Djindjičově vraždě jsou v Srbsku opět u moci nacionalisté, kteří ovšem úsilí o vstup do EU podporují. Srbsko se členem unie nestane dřív než v roce 2020, málokdo v zemi ale podle agentury Reuters dnes už pochybuje, že tento cíl je politicky správný.

Dnešního pochodu se v Bělehradě zúčastnily tisíce Djindjičových stoupenců, kteří dávali hlasitě najevo nesouhlas s nynější vládou. „Ti, kteří nás dostali do války, nás teď chtějí dostat do Evropy,“ řekl novinářům jeden z účastníků pochodu Djurica Beslin. „Nemají ale sílu, ani schopnosti, aby toho dosáhli,“ dodal. Poctu zavražděnému premiérovi vzdal i nynější předseda srbské vlády Ivica Dačić, který položil věnec k místu Djindjičovy smrti. Památce Djindjiče se poklonil i Dačičův koaliční partner Aleksandar Vučić ze Srbské pokrokové strany, který ještě před šesti lety hlasitě protestoval proti plánům pojmenovat jménem zavražděného Djindjiče jeden z bělehradských bulvárů. Navrhoval tehdy, aby nesl jméno Ratka Mladiče, tedy vůdce bosenských Srbů, který je v Haagu obžalován z genocidy.

Vydáno pod