Soubor Velkého divadla žádá přešetření kyselinového útoku

Moskva - Přes 300 zaměstnanců moskevského Velkého divadla podepsalo otevřený dopis na podporu svého kolegy Pavla Dmitričenka. Toho minulý týden zatkla policie kvůli podezření ze zorganizování útoku na uměleckého šéfa baletu Sergeje Filina. Podle zaměstnanců divadla se jejich kolega k útoku přiznal pod nátlakem, žádají proto další vyšetřování. Policie Dmitričenka viní, že si v přepočtu za 30 tisíc korun útok na svého nadřízeného objednal.

Filin byl v polovině ledna při útoku maskovaného muže zasažen kyselinou sírovou na tváři a v očích. Nyní se léčí v Německu. Dmitričenko se po zatčení vyšetřovatelům přiznal, že si Filinovo napadení objednal. Prohlásil ale, že o kyselině nic neví. Devětadvacetiletý sólista baletu tvrdí, že neměl tušení o záměrech vykonavatele útoku Jurije Zaruckého, jemuž prý zaplatil 50 000 rublů (asi 32 000 Kč), aby Filina zbil.

V otevřeném dopise zaměstnanci Velkého divadla vyjadřují názor, že Dmitričenko na sebe vzal vinu pod údajně brutálním nátlakem policie. Vyšetřovatelé prý nedokázali shromáždit dostatečné důkazy k tomu, aby Dmitričenkovi vinu sami dokázali. Personál Velkého divadla žádá, aby se do věci vložila ruská vláda a zahájila nestranné vyšetřování.

Anatolij Iksanov
Zdroj: Alexander Zemlianichenko/ČTK/AP

Ředitel slavné divadelní scény Anatolij Iksanov na tiskové konferenci řekl, že Dmitričenka ze souboru nevyhodí, dokud se jeho vina neprokáže. Bude-li však mimo kontakt se svou profesí déle než rok, těžko se k souboru vrátí. Iksanov zároveň podpořil názory svých zaměstnanců, že „vyšetřování mohlo být zfalšované“. Věří Dmitričenkovým slovům, že sice útok plánoval, ale ne v tak dramaticky násilné formě.

Jevgenij Sazonov, člen baletu:

„Celý soubor si myslí, že je Pavel nevinný a že tu ve skutečnosti jde úplně o něco jiného. Ten dopis má jen podpořit to, aby se situace a příčina celého problému objasnila.“

Sám Filin dnes z Německa vyšetřovatelům vzkázal, že s Dmitričenkem neměl žádný otevřený konflikt. Necítil prý vůči němu ani nepřátelství. Filin tak popřel dřívější informace, že mezi oběma muži byly napjaté vztahy, které vyvolala profesní nevraživost.

Vydáno pod