Letiště ve Frankfurtu znovu kvůli sněhu ruší lety

Berlín/Moskva – Evropu nadále trápí mrazy a přívaly sněhu, které vážně narušily dopravu. Na letišti ve Frankfurtu nad Mohanem musely nuceně přenocovat na tři tisíce cestujících a také dnes jsou rušeny desítky letů. Několikahodinové sněžení způsobuje problémy na letištích a silnicích také v Rusku. Ve Francii zůstává stále asi 70 tisíc lidí bez elektřiny.

Sníh a led přiměl také železničního dopravce Deutsche Bahn k preventivnímu snížení rychlosti jeho vlaků ICE (InterCity Express) na hlavních dálkových tratích. Od úterního večera smějí jet nejvýše rychlostí 200 kilometrů v hodině.

Sníh způsobil zácpy na německých dálnicích
Zdroj: ČTK/AP/Matthias Strauss

Zimní počasí silně ovlivnilo provoz na silnicích. Po úterní hromadné srážce asi stovky aut na dálnici A45 u Münzenbergu bylo zraněno 30 lidí, z toho šest těžce. Další těžká nehoda se dnes stala na dálnici A3 u hesenského Idsteinu. Při hromadné srážce sedmi nákladních aut a jednoho osobního vozu zemřeli dva lidé, další dva byli těžce zraněni.

I když ve Francii už fungují mezinárodní železniční spoje s Londýnem a Bruselem, náledí stále komplikuje jízdu na silnicích. V Paříži nefungují hlavně autobusy městské hromadné dopravy. Téměř 70 tisíc Francouzů je stále bez proudu. S odstraňováním následků počasí pomáhá 12,5 tisíce hasičů a policistů. V několika departementech zůstaly zavřené školy.

Telefonát Martina Jonáše k počasí v Německu (zdroj: ČT24)

Mnohahodinové sněžení způsobilo velké problémy na letištích a silnicích také v Rusku. Jen v Moskvě byly dnes nasazeny tisíce pracovníků na odklízení ledu a sedmicentimetrové vrstvy nového sněhu z ulic. Podle moskevské radnice napadlo v metropoli tolik sněhu v březnu naposledy asi před 50 lety. Letošní zima je údajně nejkrutější v Rusku za posledních zhruba sto let, za oběť jí padlo už kolem 300 lidí.

Příznivá není ani bilance v Lotyšsku, kde si podle tamních úřadů mrazy od začátku prosince vyžádaly již 65 životů. V příštích dnech se navíc země, kde jsou nyní teploty okolo 20 stupňů Celsia pod nulou, chystá na nejstudenější počasí za posledních 50 let. 

Sněží také na severu a v centrální části Španělska, kde nadílka zkomplikovala železniční a silniční dopravu. V pohoří severně od Madridu byly uzavřeny dvě dálnice. V některých oblastech jsou silnice sjízdné jen s řetězy. 

Zimní počasí přišlo i do Velké Británie. Částečně zablokovaná byla hlavní dálnice na jihu země směrem na Dover, jinde se tvořily dlouhé kolony. Zpoždění měly některé trajekty mezi Británií a Francií.

Vydáno pod