Chávezovu rakev vyprovodily na poslední cestu statisíce lidí

Caracas – Pietním aktem vyvrcholil desetidenní smutek za venezuelského socialistického vůdce Huga Cháveze, jehož rakev dnes v ulicích Caracasu na smutečním průvodu znovu vyprovázely statisíce Venezuelanů. Státní pohřeb se konal už minulý týden. „Jsi velikán,“ řekla při bohoslužbě před dnešním průvodem Chávezova dcera María Gabriela.

Chávezovy ostatky byly převáženy z vojenské akademie ve venezuelském hlavním městě, kde byla vystavena od středy minulého týdne, do asi 20 kilometrů vzdáleného vojenského muzea. To se nachází v prochávezovské čtvrti Caracasu, kde zesnulý prezident neúspěšným pučem v roce 1992 zahájil svou politickou kariéru.

Chávezovo tělo mělo být původně nabalzamováno tak, aby mohlo být dlouhodobě vystaveno v mauzoleu. Prozatímní venezuelský prezident Nicolás Maduro ale tento týden připustil, že permanentní balzamování nedoporučili experti. Nyní se debatuje o tom, kde spočine Chávezovo tělo natrvalo. Parlament už debatoval o možnosti dodatkem k ústavě umožnit jeho pochování v národním panteonu po boku jeho idolu, jihoamerického hrdiny boje za nezávislost Simóna Bolívara. Nyní ústava umožňuje prokázání takové pocty venezuelským státníkům nejdřív 25 let po jejich smrti. Parlamentní rozprava na toto téma byla přerušena. Uvažuje se také o možnosti pohřbít Cháveze v jeho rodném městě Sabaneta.

Opozice, za kterou jde do voleb guvernér státu Miranda Henrique Capriles, obviňuje vládu ze zneužívání smutku pro volební kampaň. „Vyzýváme ty, kteří bez rozmyslu využívají prezidentovo jméno pro lov hlasů, aby v této zvrhlé metodě přesvědčování voličů ustali,“ uvedla v prohlášení opozice.