Čínský prezident volá po velké obnově národa. A zůstává u socialismu

Peking - Nový čínský prezident Si Ťin-pching představil zákonodárnému sboru svou vizi o dalším směřování nejlidnatější země světa. Ve funkci se hodlá zaměřit na boj s korupcí a na podporu hospodářského růstu, prioritou jsou ale výdaje na sociální zabezpečení a snižování rozdílů v příjmech. Zároveň ujistil, že bude nadále budovat socialismus v takové podobě, která zemi vyhovuje. Jeho cílem je velká obnova čínského národa. Si Ťin-pching se stal čínským prezidentem ve čtvrtek, nyní se jednalo o jeho první vystoupení od jmenování do úřadu.

„Rezolutně musíme odmítnout formalismus, byrokracii, hedonismus a marnotratnost,“ prohlásil Si Ťin-pching před 300 delegáty čínského parlamentu. „Rezolutně musíme bojovat proti korupci a dalším formám nepatřičného jednání, ať už v jakékoli podobě.“ Zdůrazňováním efektivity reagoval právě na případy korupce, které se v posledních letech dostaly na veřejnost.

Občané podle něj očekávají lepší život a vedení země si nemůže dovolit ve svém snažení polevit. V Si Ťin-pchingově projevu se proto opět projevil motiv „splnění čínského snu“, o němž hovoří už od loňského listopadu, kdy se stal předsedou Komunistické strany Číny – členy Všečínského shromáždění vyzval, aby se zasadili o lepší budoucnost. Bez bližšího upřesnění rovněž uvedl, že chce posílit armádu, aby byla schopna „vyhrát bitvy“.

Prezident mluvil o snech, premiér o cifrách

Vedle prezidenta promluvil i nový čínský premiér Li Kche-čchiang. Ten se vedle korupce zaměřil i na ekonomiku a řekl, že hlavním úkolem je udržet vysoké tempo růstu. Země ale podle něj musí být připravena i na případné negativní dopady hospodářského útlumu ve světě a ty pak řešit s chladnou hlavou.

„Abychom dosáhli cílů, které jsme si vytyčili do roku 2020, budeme muset dosahovat hospodářského růstu tempem 7,5 procenta ročně. To nebude snadné, máme pro to ale příznivé podmínky a obrovský potenciál v domácí poptávce,“ řekl premiér. „Klíčová bude transformace ekonomiky,“ dodal. Peking už dříve avizoval, že transformace má zajistit růst domácí poptávky, aby Čína už nebyla tolik závislá na výkyvech globální ekonomiky.

Čína je nejlidnatější zemí světa a má druhou největší ekonomiku na světě. V současné době je to jediná významná země, jejíž hospodářství dál zažívá silný rozmach, byť slabší než v předchozích letech. Loni se hrubý domácí produkt Číny zvýšil o 7,8 procenta, což bylo nejpomalejší tempo za posledních 13 let. Letos má růst zrychlit na více než osm procent.

V Číně končí stranický sjezd (zdroj: ČT24)