Zeman kvůli uneseným Češkám posílá dopis pákistánskému prezidentovi

Praha/Islámábád - Prezident Miloš Zeman chce pomoci najít dvě Češky unesené v Pákistánu. Dnes o tom jednal s ministrem zahraničí Schwarzenbergem. Zeman také posílá osobní dopis pákistánskému prezidentovi. Prezident zároveň odeslal osobní dopisy rodinám unesených dívek.

Hana Burianová, mluvčí prezidenta Zemana:

„Co se týče dopisu pákistánskému prezidentovi, nebudeme zveřejňovat žádné informace. Co se týče osobního dopisu rodinám, tam je velké vyjádření podpory a ujištění, že jak ministerstvo zahraničí, tak další veškeré složky, které jsou zainteresovány do vyšetřování, dělají v celé věci maximum.“

O osudu dvou Češek unesených v Pákistánu se stále neobjevily žádné zprávy. Turistky zmizely minulou středu v provincii Balúčistán, která patří k nejrizikovějším oblastem regionu. Českým ani pákistánským úřadům se dosud nikdo nepřihlásil a nikdo nevznesl žádné požadavky. Do pátrání byly zapojeny i české bezpečnostní složky.

Poslední SMS poslaly dívky z hranic
Zdroj: ČT24

Situací se dnes zabýval krizový štáb v čele s šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem. „První jednání (štábu) bylo koncem minulého týdne, dnes následovalo v širším složení. Sledujeme nejrůznější stopy, ale zatím se žádná nejeví takovou, abychom mohli říci, že je opravdu reálná a mohla by nás k děvčatům dovést,“ řekla mluvčí českého ministerstva zahraničí Johana Grohová.  

Karel Schwarzenberg:

„Podařilo se nám propojit se se všemi relevantními činiteli včetně pákistánských tajných služeb.“

Pátrání se podle ní neomezuje jen na nejbližší okolí místa únosu, ale probíhá v širší oblasti a v součinnosti s pákistánskými i afghánskými úřady. 

„Pracujeme s nejrůznějšími variantami a scénáři, vše ale bude záviset na tom, jak se situace vyvine. Ještě nevíme, kde děvčata jsou, ani nevíme, kdo za únosem stojí. Připravujeme se na jakoukoliv situaci, která by mohla nastat,“ konstatovala také mluvčí.

Podle pákistánského zpravodajského serveru DND je téměř potvrzené, že za únosem stojí stejná skupina, jaká v podobném místě před časem unesla švýcarský pár. Ten byl propuštěn po složení požadovaného výkupného. Pákistánské ministerstvo vnitra očekává, že se únosce i v tomto případě přihlásí o peníze. Jak upřesnil mluvčí ministerstva zahraničí Karel Šrol, do případu byly zapojeny i české bezpečnostní složky, které pátrají i za asistence a aktivního zapojení svých partnerských organizací v zahraničí. Do případu je zapojeno i velvyslanectví v afghánském Kábulu.

O unesených se přitom rodiny obvykle dovídají až po delší době; výkupné za Švýcary si únosci například vyžádali až po čtyřech měsících, domů se pár dostal po tři čtvrtě roce.

Pákistánské ministerstvo vnitra před cestami do severní a západní části provincie kvůli únosům dlouhodobě varuje. Podle médií navíc ozbrojenci dívky zadrželi ve středu kolem půl šesté večer – a to už je doba, kdy riziko přepadení výrazně stoupá. 

Poslední novinky si teď přátelé obou dívek vyměňují na nově založené facebookové stránce. Pomoc tam ale nabídla už i řada cizích lidí. O případu informuje i zvláštní internetová stránka.

Kdo jsou Hanka a Tonča

Hana vystudovala psychologii a speciální pedagogiku. Pracuje v kavárně, kde učí klienty s mentálním postižením práci za barem nebo obsluhovat hosty. Hana již dlouho snila o cestě do Indie. Těšila se nejen na cestování a poznávání jiné kultury, ale i na své oblíbené meditace a cvičení jógy. Cestu do Indie nazývala jako duchovní, praktické věci ale neopomíjela - dlouhé měsíce se na ni připravovala a konzultovala itinerář s lidmi, kteří oblast dobře znají.

Antonie taktéž vystudovala psychologii a speciální pedagogiku, nyní studuje adiktologii - tedy obor zabývající se závislostmi. Pracuje na dětské Lince bezpečí. Je nadšená a oddaná dobrovolnice. Začínala programem zaměřeným na sociálně znevýhodněné děti. Za svou ochotu pomáhat druhým získala před dvěma lety ocenění pro dobrovolníky Křesadlo. Je zkušenou cestovatelkou a v jižní Asii už v minulosti byla.