Na Františkovu úterní inauguraci míří státníci a desetitisíce věřících

Vatikán - Papež František bude v úterý dopoledne sloužit slavnostní inaugurační mši. Ve Vatikánu už vrcholí přípravy, přihlížet budou poutníci z celého světa. František byl do čela katolické církve zvolen 13. března a úřadu se ujal okamžitě, nicméně inaugurační mše je jakýmsi slavnostním aktem, který stvrdí jeho nástup na papežský stolec. V neděli papež poprvé kázal z okna Apoštolského paláce, na Svatopetrském náměstí věřícím přednesl polední modlitbu Anděl Páně.

Úterní mše se odehraje pod širým nebem a neprodávají se na ni vstupenky. Bude otevřená všem, kdo budou mít zájem se jí zúčastnit. Poutníci budou moci na hlavní vatikánské náměstí přijít už od časných ranních hodin, samotná mše začne v 9:30. Na místě budou i věřící z Česka. V úterý poletí z Brna 200 poutníků, na palubě letadla budou také dary, které chce papeži předat arcibiskup Dominik Duka.

Jedním z hlavních bodů ceremonie bude převzetí papežských insignií, prstenu a pallia - štóly, která je součástí liturgického roucha. Italská metropole přijala řadu bezpečnostních opatření, do nichž se zapojí stovky policistů včetně odstřelovačů. Ve městě bude omezena doprava, a to včetně letecké.

Na bohoslužbu na Svatopetrském náměstí vedle desetitisíců věřících zamíří státníci, představitelé panovnických dynastií a duchovní z celého světa, čeká se na 150 oficiálních delegací. Do Říma už přijel například americký viceprezident Joe Biden, argentinská prezidentka Cristina Fernándezová či prezident Zimbabwe Robert Mugabe. Česko bude reprezentovat ministr zahraničních věcí Karel Schwarzenberg. Mše se zúčastní německá kancléřka Angela Merkelová, premiéři Francie a Španělska, tchajwanský prezident Ma Jing-ťiou, belgický král Albert II. s manželkou Paolou, lucemburský velkovévoda či španělský korunní princ Felipe. Británii bude nejspíše zastupovat princ Charles. Vůbec poprvé v novodobé historii bude na zahajovací mši duchovní vůdce pravoslavných křesťanů, konstantinopolský ekumenický patriarcha Bartoloměj I.

Cristina Fernándezová se dnes stala vůbec první hlavou státu, kterou nový papež oficiálně přijal. Šlo o symbolické setkání, protože František z Argentiny pochází.

Papež František a Cristina Fernándezová
Zdroj: ČTK/AP/L\'Osservatore Romano

Papež není spojen se zločiny junty, tvrdí argentinský soudce

Papež František nikdy nebyl podezříván ze spoluviny na zločinech páchaných argentinskou vojenskou diktaturou a je v této souvislosti „zcela nevinný“, prohlásil předseda argentinského nejvyššího soudu Ricardo Lorenzetti. Krátce po papežově zvolení se totiž v médiích objevily pochybnosti, zda Jorge Bergoglio nenesl morální odpovědnost za porušování lidských práv, jehož se junta dopouštěla v letech 1976 až 1983. Nynější papež tehdy vedl v zemi jezuitský řád.