Další sexuální útok v Indii? Britka vyskočila z okna hotelu

Dillí – Britská turistka se v hotelu u Tádž Mahalu tolik bála znásilnění, že raději vyskočila z okna pokoje a zranila si přitom nohu. Ženu údajně obtěžoval manažer hotelu, který jí neustále nabízel masáž zdarma. Když nad ránem se stejnou nabídkou zaklepal spolu s dalším mužem u dveří jejího pokoje, zachvátila ženu panika, a tak raději utekla. Policie oba dva muže zatkla. Ti se ovšem brání, že prý chtěli jen turistku vzbudit na vlak.

Podle policisty žena vypověděla, že ji manažer hotelu, ve kterém bydlela, neustále obtěžoval s nabídkou na masáž zdarma. Tu několikrát odmítla. Podle svědků ale manažer nad ránem zaklepal na dveře ženina pokoje, aby ji znovu tuto službu nabídl, a to ještě před tím, než ráno odcestuje do Džajpuru. „Prý pořád klepal a ona se bála,“ říká policista. Vylezla proto na balkon ve druhém patře, sešplhala po okapu do prvního patra a pak skočila na zem. Zranila si přitom nohu. Doškobrtala se na silnici a taxíkem se nechala odvézt na policii. 

Policie zatkla manažera hotelu i hotelového strážce, oba jsou nyní ve vazbě. Hrozí jim až sedmileté vězení. Oba přitom jakékoli obvinění ze sexuálního násilí odmítají, prý chtěli jen ženu vzbudit na ranní vlak. 

Incident vypovídá o atmosféře v zemi, kde nedávno skupina mužů znásilnila švýcarskou turistku. Ji a jejího manžela přepadla při cyklistickém výletu skupina mužů. Švýcara útočníci zbili a svázali, jeho ženu opakovaně znásilnili. Šest podezřelých bylo zatčeno. 

Loni přitom pobouřil indickou veřejnost případ znásilnění mladé Indky, která po napadení šesticí mužů zemřela. „Je to opravdu smutný příklad toho, že se ženy v této zemi necítí bezpečně. Mají strach. To se změní jedině tehdy, až budou viníci zatýkáni a trestáni. Chtěla se zachránit a já tomu rozumím, protože tahle země je plná strachu,“ říká o incidentu britské turistky Randžana Kumariová, bojovnice za ženská práva.

Parlament odsouhlasil přísnější postihy

Indický parlament proto dnes přijal zákon, který zpřísňuje postihy za znásilnění. Počítá i s trestem smrti, pokud oběť násilí zemře. Postihuje také stalking – tedy pronásledování a obtěžování oběti. 

Podle nového zákona by odsouzení v případě hromadného znásilnění měli dostat minimálně 20 let vězení, které bude možné prodloužit na doživotí. Zákon pak počítá i s trestem smrti, pokud oběť sexuálního útoku zemře. 

Podle vládních statistik v Indii každých 20 minut někde znásilní nějakou ženu. Mnoho případů ženy přitom vůbec neoznámí ze strachu, že hanba v konzervativní společnosti padne na jejich hlavu.