František se sešel s představiteli církví

Vatikán - Papež František po úterní inauguraci už naplno vykonává povinnosti hlavy katolické církve. Hlavním bodem jeho dnešního nabitého programu bylo setkání s představiteli ostatních církví, přijal ale také brazilskou prezidentku Dilmu Roussefovou. Tradiční generální audience, kdy papež vždy ve středu hovoří s věřícími, se dnes ještě nekonala.

S Roussefovou se František sešel dopoledne v soukromé knihovně v Apoštolském paláci. Brazilská prezidentka se zúčastnila úterní inaugurace a papež s ní pravděpodobně hovořil o plánu svých zahraničních cest. Některá média uvedla, že první velká cesta nového pontifika povede právě do Brazílie, kde se letos od 23. do 28. července uskuteční katolické Světové dny mládeže.

Později se papež setkal s představiteli církví. Přijal nejvyššího představitele pravoslaví, konstantinopolského patriarchu Bartoloměje, který se jako vůbec první patriarcha v novodobé historii zúčastnil jeho inaugurace. Hovořil také s metropolitou Ilarionem, který je představitelem Ruské pravoslavné církve pro zahraniční záležitosti.

František se setkal s brazilskou prezidentkou
Zdroj: ČTK/AP/Roberto Stuckert, Brazil\'s Presidency

Katolická církev má nové vedení přesně jeden týden. Po splnění prvních ceremoniálních povinností nyní papeže čekají spíše všední úřední dny. Ty nicméně přeruší nadcházející oslavy Velikonoc, které jsou hlavním křesťanským svátkem.

V pátek dopoledne papež poprvé přijme zahraniční diplomaty akreditované ve Vatikánu. V sobotu má naplánované setkání se svým předchůdcem, emeritním papežem Benediktem XVI., s nímž poobědvá v Castel Gandolfo. Na Květnou neděli 24. března bude František sloužit mši a v poledne povede tradiční modlitbu Anděl Páně.

František s patriarchou Bartolomějem
Zdroj: ČTK/AP/Osservatore Romano, HO
Telefonát Vědunky Lunardi (zdroj: ČT24)