Obyvatelé Pobřeží slonoviny nestávkovali, aby měli co jíst

Abidžan - Pobřeží slonoviny se dál zmítá v krizi. Po volbách o moc bojují dosavadní prezident Laurent Gbagbo a Alassan Ouattar, který v prezidentských volbách zvítězil. Ten vyzval své příznivce ke generální stávce. Mnoho obyvatel Pobřeží slonoviny ale stávku ignorovalo. Tvrdí, že musejí pracovat, aby měli co jíst.

Ani obchodování s kakaem, kterého je Pobřeží slonoviny největším vývozcem, dnešní stávka nepoznamenala. „Všichni jsou v práci,“ prohlásil dnes ředitel firmy na vývoz kakaa ze San Pedra. Politická krize v zemi přitom vyhnala ceny kakaa na světovém trhu na čtyřměsíční maximum.

V zemi zůstaly v den generální stávky normálně otevřené i obchody. Fungovala i hromadná doprava nebo banky. Obyvatelé Pobřeží slonoviny se totiž obávají o svůj osud. Do stávky se proto mnozí nezapojili. „Žijeme ze dne na den. Nejít pracovat znamená pak nejíst,“ říká obchodník z Abidžanu.

Reportáž Bohumila Vostala (zdroj: ČT24)

Prezident Gbagbo se po prohraných volbách stále odmítá vzdát svého prezidentského křesla. Nedonutila ho k tomu ani dnešní stávka. Západem podporovaný vítěz prezidentských voleb Alassan Ouattar nemá páky, jak ho z prezidentského paláce vyhnat.

Situace v zemi znepokojuje i okolní země. Západoafrické státy vyhrožují invazí, pokud dosavadní prezident Gbagbo neodstoupí. A k odstoupení Gbagba vyzývá i Západ. Francie mu dokonce zabavila letadlo, které bylo v Evropě na technické kontrole. Amerika i Brusel omezily cestování jeho nejbližším spolupracovníkům a Světová i regionální africká banka mu zastavily čerpání peněz.

Vydáno pod