Islamistický velitel abú Zajd je po smrti, potvrdila Paříž

Paříž - Francie potvrdila smrt velitele al-Káidy Abdala Hámida abú Zajda v únorových bojích v Mali. O abú Zajdově smrti se hovoří do začátku března, ale Francouzi tyto zprávy zatím odmítali potvrdit. Paříž své vojáky poslala do bojů proti radikálům v Mali v lednu.

Francie oznámila, že informace se potvrdí až po testech DNA. Dnes vydal prezidentský palác prohlášení, v němž uvedl, že „prezident s jistotou potvrzuje smrt Abdal Hámida abú Zajda, který padl koncem února při ofenzivě francouzské armády na severu Mali“. Abú Zajd patří k velitelům severoafrického křídla al-Káidy.

Spolu s abú Zajdem byl podle původních zpráv zabit také islamistický vůdce Mochtár Belmochtár, který stál za lednovým útokem na plynárnu v Alžírsku. Jeho smrt ale zůstává nepotvrzená.

Podle informací listu Le Monde byl abú Zajd identifikován s pomocí DNA. Terorista patřil k velitelům severoafrického křídla al-Káidy. Bylo mu 46 let a jeho skupina patřila k nejbrutálnějším. V roce 2009 unesla britského turistu Edwina Dyera a podle svědků ho zabil osobně abú Zajd. Před dvěma lety unesla čtyři francouzské rukojmí v uranovém dole v Nigeru a jejich osud je dodnes otevřený.

Francie se začátkem roku rozhodla pomoci Bamaku v boji proti islamistům, kteří od loňska obsadili sever Mali. Paříž do této africké země vyslala čtyři tisíce vojáků a původně počítala s jejich stažením už v březnu. Nyní se hovoří o tom, že by Francouzi mohli v Mali zůstat až do léta. Rašád Bajúmí z vedení Muslimského bratrstva dnes Francii vyzval, aby své vojáky z Mali stáhla. O intervenci hovořil jako o kolonialismu.