Proti podezřelým z terorismu chybí důkazy - pět osob propuštěno

Haag - Nizozemské úřady oznámily propuštění části dvanáctičlenné skupiny osob somálského původu, jež byla před Vánoci zadržena pro podezření z přípravy teroristického útoku. U zatčených však nebyly nalezeny žádné zbraně ani výbušniny. Nezjistilo se nic ani o tom, na co či na koho chtěli případně zaútočit. Prokuratura včera ohlásila, že pět ze zadržených bude ihned propuštěno z vyšetřovací vazby, protože podezření se v jejich případě nepotvrdilo. „Z pěti propuštěných budou tři předáni imigračnímu úřadu, protože neměli platné povolení k pobytu v Nizozemsku. Dva s nizozemským občanstvím jsou volní,“ uvedl mluvčí prokuratury.

Sedm podezřelých zůstává ve vyšetřovací vazbě. Prokuratura bude muset do úterý rozhodnout, zda požádá soud o prodloužení vazby, nebo zda je také propustí.

Nizozemské orgány jsou v kontaktu s dánskou rozvědkou PET, protože jeden ze zadržených má dánské občanství. Řada podezřelých má nizozemské občanství, prokuratura ale zatím neuvedla, kolik přesně. Státní příslušnost několika z nich musí být zjištěna, uvedl mluvčí.

Obdobné je to s místem pobytu: šest zadržených žilo v Rotterdamu, jeden v Dánsku a trvalé bydliště zbylých pěti není úřadům známo.

Těsně před vánočními svátky bylo zatčeno 12 lidí ve věku 19 až 48 let. Zadrženi byli po upozornění od nizozemské tajné služby AIVD. Policie pak prohledala internetový obchod s telefony a čtyři domy v Rotterdamu a rovněž dva motelové apartmány na jihu země, výsledek byl však chabý.

Velká zatýkací akce vytrhla Nizozemsko z vánočního klidu, o vážnosti ohrožení však dnes média začala pochybovat. Speciální protiteroristická jednotka DSI se při prohledávání internetového obchodu Banadir v Rotterdamu, patřícího jednomu z podezřelých, nezdržovala klepáním nebo zvoněním.

Klíče nechtěli, radši dveře vykopli

„Přitom jsem jim říkal: tady máte klíče,“ vyprávěl nizozemským médiím bratr zadrženého, 36letý Nuur. „Ale oni je nechtěli, radši dveře vykopli,“ dodává perfektní nizozemštinou. Do země přišel s rodiči jako teenager, rodina utíkala před občanskou válkou v rodném Somálsku. Zadržený Osman přišel do země teprve před šesti lety z Německa.

„S terorismem nemáme nic společného. Tajná služba udělala obrovskou chybu. My jsme normální, tvrdě pracující lidé,“ říká Nuur.

„Podle mého názoru dvanáct Somálců zadržených pro podezření z terorismu nehledalo v Nizozemsku to, co nás spojuje,“ napsal na Twitteru populistický politik Geert Wilders, jehož protiislámské výpady nadále rozhořčují nejen mnoho muslimů.

Prohledávání internetového obchodu
Zdroj: ČTK/AP