V Rusku panuje po smrti Berezovského nervozita. Čeká se na pitvu

Londýn – V Londýně proběhla pitva těla ruského miliardáře Borise Berezovského, který za nevyjasněných okolností zemřel v sobotu nedaleko Londýna ve věku 67 let. Výsledky pitvy by měly být známy pozdě v noci nebo v úterý ráno. Berezovskij mohl spáchat sebevraždu, nebo podlehnout srdečnímu kolapsu. O napětí, které v Rusku smrt Berezovského vyvolala, svědčí i dnešní poplašná zpráva ruské agentury RBK o zatčení miliardáře Romana Abramoviče.

Abramovič, který žije v Británii, loni v srpnu na Berezovském vysoudil kolem pěti miliard dolarů (100 miliard Kč) ve sporu o vlastnictví ruské ropné společnosti Sibněfť. Výsledek soudní pře moskevská média označují za jednu z možných příčin Berezovského domnělé sebevraždy. Zpráva o údajném zatčení Abramoviče okamžitě vyvolala dalekosáhlé spekulace o možné souvislosti se smrtí Berezovského.

Informaci agentury RBK obratem popřela jak FBI, tak i Abramovičův tiskový mluvčí. Na londýnské burze nicméně mezitím stačila klesnout hodnota akcií Abramovičovy společnosti Nornikel o dvě a Evraz dokonce o pět procent.  

Roman Abramovič
Zdroj: Ben Radford/ISIFA/Getty Images

Infark, vražda, nebo sebevražda?

Berezovského smrt je v centru pozornosti ruských i britských médií. Oligarchovi přátelé hovoří o třech možných verzích: infarktu, sebevraždě i vraždě, třebaže britská policie podle detektiva Kevina Browna nenalezla důvody, aby z úmrtí podezírala nějakou „třetí stranu“.

„Boris se udusil. Buď to udělal sám, anebo s něčí pomocí. Ale nevěřím, že to byla sebevražda,“ řekl listu The Guardian oligarchův přítel Nikolaj Gluškov, který se od Berezovského bývalé manželky dozvěděl, že u těla zesnulého ležela hedvábná šála.

Jiní Berezovského přátelé však hypotézu o vraždě odmítají. „Mohl utrpět mrtvici, infarkt a je i naprosto možné, že spáchal sebevraždu,“ řekl listu The Telegraph další oligarchův kamarád Jurij Dubov. Ale Berezovskij podle listu Daily Telegraph nezanechal dopis na rozloučenou.

Ruská média upírají pozornost spíše k oligarchově „pokání“ v dopise prezidentovi Vladimiru Putinovi, v němž nepřítel Kremlu prý prosil o odpuštění a svolení vrátit se do vlasti. „Hrozně se mu chtělo vrátit se do Ruska, byl k tomu ochoten za jakýchkoliv podmínek,“ řekl předák ruských nacionalistů Vladimir Žirinovskij, který se s Berezovským sešel počátkem ledna. Oligarcha prý sliboval, že „udělá vše, co mu Moskva a Kreml nařídí“, tedy i to, že uzavře aféru s otrávením svého spolupracovníka, zběhlého ruského agenta Alexandra Litviněnka. Ale současně Berezovskij pochyboval, že mu bude odpuštěno (Putinovi psal už k jeho říjnovým narozeninám), a zdálo se, že je ve velice skleslé náladě.

Dluhy zaplatí dědicové

V Rusku se mezitím rozproudila debata o pozůstalosti miliardáře, který byl před lety nejbohatším Rusem, ale jehož jmění se vinou prohraných soudních sporů a finanční krize údajně povážlivě ztenčilo. Podle některých informací Berezovskij v posledních měsících svého života rozprodával své umělecké sbírky a k prodeji nabízel i nemovitosti a drahá auta.

Berezovskij, který patřil k nejhlasitějším kritikům Kremlu, byl v Rusku v nepřítomnosti odsouzen ve dvou procesech k šesti a 13 letům vězení a propadnutí majetku. Ruská generální prokuratura dnes dala najevo, že bude usilovat o převedení všech nebožtíkových aktiv do Ruska. Případné dluhy mají uhradit dědicové.