Generálka s mikrofonem: Čínská první dáma prolomila ledy

Peking – První dáma Číny byla donedávna anonymní postavou ve stínu vůdce. S novým prezidentem Si Ťin-pchingem ale přišla změna. Svět se tak seznamuje s elegantní ženou, která dokázala zbořit bariéru. Diskutéři na čínském internetu se rozplývali nad šarmem bývalé oblíbené zpěvačky, její náklonností k podsaditému manželovi a nadšeně diskutují o jejím oblečení a módních doplňcích.

Na zahraniční cestě nového čínského prezidenta sledují kamery padesátiletou Pcheng velmi pozorně. Z hongkongských obchodů mizí oblečení, v jakém vystupuje z letadla. Weboví diskutéři mají plné ruce práce, aby určili značku její kabelky a bot. „Boty má zcela klasické, a kdo navrhl její kabelku?“ táže se jeden z uživatelů sítě Weibo, čínské obdoby Twitteru.

Fascinace prvními dámami začala ve Spojených státech s Jackie Kennedyovou. I dnes Američanky obdivují módní vkus Michelle Obamové. Udávat tón už ale dávno není výsada manželek z Bílého domu. Na konci studené války pomáhala lámat ledy Raisa Gorbačovová. První manželka sovětského vůdce, která se mohla směle postavit konkurentkám ze Západu.

Generálka s mikrofonem se nezalekne ani AIDS

Sopranistka, která má armádní hodnost generála, byla řadu let nepochybně známější a oblíbenější než její manžel. Vypracovala se ze skromných poměrů. Zlato v hrdle zúročila nejdřív na armádních pódiích. Od sňatku s tehdy stoupající politickou hvězdou pracuje v charitě - a bourá předsudky. „Sahala dětem s AIDS na nos, dotkla se jejich kůže. Viděla jsem to v televizi. O té nemoci moc nevím, ale někteří lidé se nemocných AIDS bojí. Pcheng ne,“ uznává pekingská důchodkyně Li.

Lidé, kteří se s Pcheng setkali, ji popisují jako veselou, temperamentní ženu. I když poté, co se Si stal v roce 2007 čínským vicepremiérem, se musela stáhnout do pozadí.

Přesto je už nyní patrné, že Pcheng Li-jüan bude jako první dáma na veřejnosti vidět podstatně víc než její předchůdkyně. Od pádu Ťiang Čching, Mao Ce-tungovy poslední manželky a široce nenáviděné vůdčí členky Gangu čtyř, který tvořili ultramaoističtí radikálové odpovědní za pronásledování a smrt tisíců lidí, se manželky čínských vůdců držely přísně v ústraní.

Navíc se čínská komunistická strana po léta snažila, aby její nejvyšší představitelé nevypadali příliš lidsky, takže státním tajemstvím bylo i jejich datum narození či jména jejich dětí.

Si a Pcheng jsou jiní. Jejich romantický vztah byl tématem řady nadšených zpráv ve státních médiích. „Když přijde Si domů, nikdy ho neberu jako vůdce. V mých očích je jen mým manželem,“ svěřila se Pcheng jednomu čínskému časopisu v roce 2007. „Je skromný, upřímný a velmi přemýšlivý,“ tvrdí zpěvačka o stávajícím prezidentovi, kterého si vzala před 25 lety a s nímž má dceru, jež nyní studuje na americké Harvardově univerzitě.