Granátový útok na univerzitu v Damašku zabil 20 studentů

Ammán - Nejméně 12 studentů bylo zabito a 20 dalších osob zraněno při granátovém útoku na univerzitní areál v Damašku. Oběťmi jsou převážně studenti. Blízkovýchodní státy nepřátelské vůči syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi mezitím dramaticky zvýšily dodávky zbraní syrským povstalcům. Dodávky zbraní jsou koordinovány s USA a mají povstalce připravit k útoku na metropoli Damašek.

Do pečlivě utajované operace jsou údajně zapojeny Jordánsko, Saúdská Arábie, Turecko a Katar. Dodávky zbraní se konzultují se Spojenými státy a dalšími západními zeměmi. Každá z těchto zemí má právo veta ohledně toho, kam má být vojenský materiál dodán. Během posledních čtyř týdnů stoupl podle arabských vládních zdrojů objem vojenských zásilek dvojnásobně. Přesné údaje o jejich množství nejsou k dispozici. Loni se pro přepravu zbraní otevřela nová trasa přes Jordánsko, protože Washington se obával, že zbraně směřující do Sýrie přes Turecko se dostanou do rukou islamistům.

Jordánsko vyzbrojování syrské opozice popírá, podle agentury AP ale opak potvrdily čtyři zdroje nezávisle na sobě. Americká agentura své zdroje blíže neupřesňuje. Součástí zásilek jsou údajně rakety, které povstalci měli už dříve, a rovněž nové, silnější protitankové zbraně z Chorvatska. Má jich být použito při chystaném útoku na Damašek. Povstalci mají nyní údajně dost zbraní na to, aby na město zaútočili z různých směrů - ze severu z Turecka a z jihu z Jordánska. Útočný plán, jehož cílem je sesadit Asada, je rozplánován do několika fází a výsledek se má dostavit „do několika dnů či týdnů“.

Zbraně pocházejí i z evropského černého trhu

Povstaleckým jednotkám se podařilo obsadit několik damašských předměstí. Snaží se také kontrolovat dopravní spojení mezi Damaškem a Ammánem, aby zajistily bezpečný transport zbraní z Jordánska. Dodávky zbraní jsou podle diplomatických a armádních zdrojů určeny „sekulárním“ bojovníkům, kteří nejsou nutně napojeni na Svobodnou syrskou armádu, střechovou organizaci povstalců. Saúdská Arábie a Katar operaci financují, zatímco Jordánsko a Turecko poskytují dopravní síť. Zbraně se nakupují v Chorvatsku nebo pocházejí z amerických zbrojních přebytků v nejmenovaných evropských zemích. Zdrojem zbraní je i evropský a blízkovýchodní černý trh.

Výbuch granátu zranil studenty

Granáty dnes zřejmě zasáhly univerzitní fakultu architektury v centru syrské metropole. Dopadly do venkovní univerzitní kantýny. Televize odvysílala záběry převrácených stolů a židlí, rozbitého skla a krve na podlaze. Kamera zachytila také lékaře při srdeční masáži nejméně dvou mladých lidí. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil, státní televize ho připsala „teroristům“. Tímto termínem režim běžně označuje protivládní povstalce.

Turecko deportovalo 600 syrských uprchlíků

Z uprchlického tábora poblíž syrské hranice mezitím byli do Sýrie vráceni lidé, kteří se ve středu podíleli na násilných protestech proti životním podmínkám v táboře. „Ti lidé byli zapojeni do včerejších násilností, jsou zachyceni na záběrech bezpečnostních kamer v táboře,“ řekl zdroj Reuters. „Nejméně 600 až 700 jich bylo deportováno. Příslušníci bezpečnosti stále ještě prohlížejí záznamy, a jestli na nich uvidí další, deportují je také.“

Turecké ministerstvo zahraničí násilnou deportaci Syřanů popřelo a sdělilo, že zhruba 50 až 60
uprchlíků se vrátilo do Sýrie dobrovolně. Tábor u Akcakale je jedním z největších v Turecku. Je přeplněný, útočiště v něm našlo už kolem 35 tisíc uprchlíků. "Někteří lidé se od dnešní noci vrátili (do Sýrie), jejich počet se pohybuje kolem 50 až 60, a někteří z nich opravdu možná byli zapojeni do
včerejších provokací. Vrátili se ale z vlastní vůle,"uvedl mluvčí ministerstva Levent Gümrükcü.

Vydáno pod