Až 110 tisíc litrů ropy uniklo při nehodě vlaku v Minnesotě

New York – V americkém státě Minnesota uniklo při nehodě nákladního vlaku až 110 tisíc litrů ropy. Kilometr a půl dlouhý vlak směřoval z kanadských nalezišť do USA. Po vykolejení se převrátilo 14 vagónů. Díky promrzlé půdě zřejmě surovina neprosákla do podzemních vod; nízké teploty ale komplikují sanační práce. Ty by měly pokračovat ještě jeden až dva dny. Celkově jde o první vážnou havárii od roku 2010, kdy se kvůli přílišné vytíženosti ropovodů musela ropa ze severu amerického kontinentu převážet v cisternách.

„Ropa nikam neteče a kvůli mrazivým teplotám se nevsakuje do půdy. Nepociťujeme tedy, že by zde existovala environmentální hrozba povrchovým či podzemním vodám,“ ubezpečil mluvčí státní agentury Detroit Lakes Dan Olson.  

Vlak s 94 vagóny směřoval z kanadské provincie Alberta, kde se ukrývají velká naleziště dehtových písků obsahujících ropu. Objem těžby se zde navýšil do té míry, že dovoz cisteren ve vlacích do Spojených států se jen za loňský rok zdvojnásobil. Ochránci přírody namítají, že i přes ekonomické výhody je převoz ropy v cisternách nebezpečný a případné úniky mohou mít závažný dopad na životní prostředí.