Razie v nevládních organizacích jsou normální, tvrdí Putin

Moskva - Snahou odhalit činnost zakázaných skupin a zabránit praní špinavých peněz zdůvodnila ruská generální prokuratura nynější vlnu neohlášených inspekcí v sídlech nevládních sdružení včetně poboček prestižních mezinárodních organizací hájících lidská práva. Postup ruských úřadů vyvolal v zahraničí kritiku, prezident Vladimir Putin jej ale dnes označil za běžnou kontrolu.

Podle člena prezidentské rady pro lidská práva Pavla Čikova ruské úřady během uplynulého měsíce prohledaly až 2 000 nevládních organizací. Jsou mezi nimi i známé organizace hájící lidská práva, třeba ruská Memorial či mezinárodní Amnesty International, Transparency International a Human Rights Watch. Mnohé z postižených organizací se hlásí k opozici nebo sdružují kritiky nynější politiky Kremlu.

„Jsou to běžná opatření, spojená se snahou udržet v mezích zákona organizace, které se zabývají ochranou práva,“ řekl Putin. Úřady by podle něj nemusely být přehnaně horlivé. K probíhajícím raziím se prezident vyjádřil na setkání s ruským ombudsmanem, který se nad kontrolami pozastavoval. Mluvčí generální prokuratury uvedla, že cílem prověrek je většinou zastavit extremistické skupiny, které již byly zakázány, ale snaží se skrytě obnovit činnost prostřednictvím jiných, nezakázaných organizací.

Německá vláda ve středu upozornila, že narušování, či dokonce kriminalizace činnosti německých nadací působících v Rusku by mohla poškodit dvoustranné vztahy. Francouzské ministerstvo zahraničí si týž den kvůli tomu předvolalo k vysvětlení ruského velvyslance v Paříži. Znepokojení už daly najevo také Spojené státy, Velká Británie a Evropská unie. Kritiku odmítlo ruské ministerstvo zahraničí. „Tvrzení některých našich západních partnerů, že jsou porušovány mezinárodní závazky Ruska, jsou zcela nepodložená. Nepředložili nám žádný konkrétní důkaz,“ řekl Konstantin Dolgov, který má na ministerstvu na starosti lidská práva.