František se zúčastnil křížové cesty v Koloseu

Vatikán - Papež František zahájil za svitu pochodní a svící křížovou cestu v římském Koloseu, které je symbolem někdejšího pronásledování křesťanů. Obřadu se zúčastnilo několik tisíc věřících, papež přihlížel podobně jako jeho předchůdce Benedikt XVI. ceremonii z vyhlídkové terasy. Křesťanský svět si připomíná Velký pátek, tedy ukřižování Ježíše Krista. Jde o jediný den v roce, kdy katolická církev neslouží mše, ale konají se mimořádné večerní obřady. Sám papež už v podvečer odsloužil velkopáteční liturgii ve Svatopetrském chrámu.

Odpoledne František ve Svatopetrském chrámu poprvé ve své funkci vedl liturgii Památky umučení Páně. Velkým pátkem si křesťané v rámci velikonočního týdne připomínají smrt Ježíše. Je pro ně dnem ticha, smutku a půstu.

V sobotu večer zahájí František liturgii velikonoční vigilie a v neděli, kdy si křesťané připomínají zmrtvýchvstání Krista, po dopolední mši pronese v poledne na Svatopetrském náměstí své první velikonoční poselství a požehnání Urbi et Orbi (Městu a světu).

František je svatý, ujišťuje autor jeho biografie

Ne papež, ale Kristus musí být středem pozornosti, opakuje František. Zájem o donedávna málo známého Argentince ale stále roste. Na pulty právě míří jeho první biografie. Její autor Andrea Tornielli zná Bergoglia osobně už deset let. Na napsání knihy mu stačil týden. „Je velmi pokorný a prostý člověk. A podle mého názoru a zkušenosti je skutečně svatý. Svatý!“ ujišťuje Tornielli.

V úterý navíc vyjde o papeži první dokument na DVD.

Vydáno pod