Češi znovu objevili Tatry, už v nich neplatí za potížisty

Poprad - Ve slovenských Tatrách hrozí pády lavin. Letos si vyžádaly už čtyři životy, z toho tři minulý víkend. Horská služba vyzývá turisty, aby víc dbali na bezpečnost - a to nejen na túrách, ale i na sjezdovkách, kde kvůli bezohlednosti některých lyžařů přibývá úrazů.

Tuto zimní sezonu vyrazilo do Tater sto tisíc českých turistů. I když slovenské velehory nejsou už dlouho nejlevnější, lyžaře z Česka to sem pořád táhne. 

Údaje pojišťoven za poslední tři roky ukazují, že čeští turisté si z Tater odvážejí minimum zranění. Mezi milionem návštěvníků hor patří k těm zodpovědnějším. „Už se snad trochu změní fáma, že Češi, co přijedou do Tater, zahynou. Začínají být více disciplinovaní,“ myslí si Lenka Maťašovská z tatranského regionu.

To potvrzuje i horská služba. Podle ní jsou téměř všichni návštěvníci na výpravy do velehor méně připravení než dřív. Češi už ale dlouho nepatří mezi největší potížisty. „Ti, co nejmíň respektují nařízení a bohužel jsou v poslední době nejhorší turisti, jsou Poláci. Většina z nich nerespektuje žádné zákony,“ tvrdí Martin Matúšek z Horské záchranné služby.

Zásahy horské služby v Tatrách
Zdroj: ČT24

Údaje za loňský a letošní rok ještě nejsou - v roce 2011 ale na tisíc českých turistů připadaly jen tři zásahy horské služby. Z porovnání s Maďary a právě Poláky vycházejí nejlíp.

Poslední roky ale cizinci i Slováci hodně šetřili a do Tater jich jezdilo míň. Až teď se to začíná měnit. Letošní zimní sezona byla pro Vysoké Tatry zlomová. Lidé si sem opět našli cestu a přijelo jich víc než před začátkem krize v roce 2008.

Lyžovat se bude minimálně do konce dubna. Pomalu ale začne obleva a horští záchranáři varují turisty, aby nebezpečí pádu lavin určitě nepodceňovali.

Reportáž Davida Miřejovského (zdroj: ČT24)